Bejegyzések

Betlehem csillaga – jövőnk útmutatója

Betlehem csillaga – jövőnk útmutatója

Ez a cikk – bár kétségtelenül utal karácsony hangulatára, mégis – profán elemzés. Egyszerűen a játékelmélet gondolkodását követve keresi nemzeti és európai kultúránk és genetikai örökségünk fennmaradását.

Azt, hogy ezeket veszély fenyegeti, aligha kell mélyebben indokolnunk. De érdemes visszautalni arra, hogy Magyarországnak, a magyarságnak és a vele szövetségeseknek többször is meghatározó, mondhatjuk sorsdöntő, Európa kultúrájának megsemmisítését megakadályozó szerepe volt a történelem évszázadai, sőt évezrede során. Ez időszakban az iszlám hatalom visszatérően megtámadta. 

Szélárnyékban

Szélárnyékban

Ralf Steger, a német szociáldemokrata párt alelnöke az index.hu-nak nyilatkozva megfenyegette Magyarországot és Lengyelországot. „Ne higgye senki, hogy Lengyelország vagy Magyarország túl sokáig szélárnyékban maradhat”, majd ha Macron, Merkel és Schulz vezetésével újra beindul a francia-német motor az EU-ban. 

A Mikulás elvesztése

A Mikulás elvesztése

Így december hatodika körül majdnem minden a Mikulásról szól. A gyerekek, a felnőttek és persze a filozófusok, pszichiáterek, a pedagógiai szakemberek, valamint az önkéntes mindenhez és minden máshoz is értők is foglalkoznak vele. 

A világ dicsősége

A világ dicsősége

A nehezen kimondható nevű, bukott katalán elnök, Carles Puigdemont sorsa szomorúan elgondolkodtató. Felverekedi magát a világ egyik leggazdagabb tartományának elnökévé, az ezzel járó minden kiváltsággal, luxuslakással, luxusautóval, magyar ésszel nehezen megfogható havi fizetéssel, testőrökkel, és mindenekelőtt: hatalommal, befolyással Európa egyik nagy múltú országában, Spanyolországban. 

Felderítők: távolról is felragyogtak az adventi fények

Felderítők: távolról is felragyogtak az adventi fények

Beszámolónkban megleshetitek miként hangolódik Svédország az adventi időszakra. Még novemberben ellátogattunk Dél-Svédország legnagyobb karácsonyi vásárába, melyet Huseby falucska szélén rendeznek hagyományosan minden évben. Szerencsénk van, közel lakunk ehhez a kis településhez.

A barbárokra várva

A barbárokra várva

Mert ellenségre szükségünk van, éppen mióta kisebb-nagyobb csoportokba szerveződtünk. Mert valaki mindig fenyegeti azt a csoportot, mert ha nem, akkor lelohad az éberségünk és egyszer, amikor mégis jönnek a barbárok, majd nem leszünk készen a harcra.

Visszatérés a mocsárból

Visszatérés a mocsárból

Néha különös dolgok történnek az emberrel. A múltkori blogom kapcsán egy régi ismerősöm megkérdezte, hogyan lehet egymástól fényévnyire lévő dolgokat összekapcsolni. A válasz csak annyi, hogy néha a valóság fűzi össze egy adott történetben a dolgokat.

Tengeralattjárók

Tengeralattjárók

Mintegy 10 napja jelentették be, hogy eltűnt egy argentin tengeralattjáró negyvennégy fős személyzettel. A hangulat akkor forrósodott fel, amikor hat nappal az utolsó bejelentkezés után sem adtak hírt. Az oxigénellátás ugyanis 7 napig elegendő, ha nincs kapcsolatuk a vízfelszínnel. Aztán az ötödik-hatodik napon jött egy USA külügyminisztériumi bejelentés, mely szerint műholdjuk hatalmas hanghatást észlelt a hajó eltűnésének mintegy hatvan kilométeres körzetében. Nagyobbat, mint egy torpedó felrobbanásáé, de kisebbet, mint egy nukleáris robbanásnál. 

Merkel inog, de marad

Merkel inog, de marad

Két hónappal a német választások után sem sikerült megegyezniük a pártoknak egy új kormány alakításában. Ellenkezőleg: a Szabaddemokrata Párt (nincs köze a magyar volt SZDSZ-hez) „inkább nem kormányzunk, mint rosszul kormányozzunk!” – felkiáltással felállt a tárgyalóasztaltól. Így Angela Merkel kancellár nem tud új kormányt alakítani. 

Korábbi bejegyzések