Bejegyzések

Az igazságos hatalomról

Az igazságos hatalomról

Attól hangos az ellenzék, hogy nálunk a választási szisztéma miatt nem tud egyetlen párt sem a Fideszen kívül nyerni. Idén parlamenti választások voltak a franciáknál, az angoloknál, a németeknél és az osztrákoknál is. Mindenhol más a választási törvény, de egyben azonosak: az a nyertes, akire a legtöbben szavaznak. A mi ellenzékünk ezt a többségi elvet elképesztően igazságtalannak tartja. Az nem lehet – mondja Gulyás Márton, a még soha, senkitől egyetlen szavazatot sem kapott, de magát nagyon fontosnak tartó ellenzéki aktivista –, hogy a kisebbségben lévők gyakoroljanak hatalmat a többség felett. Mert a Fidesz-KDNP a 2014-es választásokon „csak” 43,55% -ot kapott, míg a többi nyolc (!) ellenzéki párt összesen többet hozott össze. Ezért –  borítékolható kudarccal – nekifutnak a választási törvény megváltoztatásának. 

Újra itt van

Újra itt van

Na, nem a nagy csapat, csupán az ősz. Nagy csapatok mifelénk mostanában, kivéve persze néhány sportot, de azoktól most eltekintek, nincsenek. Olyanokra gondolok, amelyek képesek együtt, intellektuális és fizikai képességeiket összefogva valami nagyot létrehozni. 

Az ősz viszont mifelénk most is gyönyörű. Reggel kint a kertben más fények súrolják a még zöld lombokat és emelik ki a már sárgulókat. Elsőként mindig a szivarfa adja meg magát a részleges elmúlásnak. Hatalmas leveleivel tele van a tó. Mit tehetnék? Lehalászom. 

Gondolatok őszi napsütéses vasárnap délután, Nágocs szőlőhegyén

Gondolatok őszi napsütéses vasárnap délután, Nágocs szőlőhegyén

Sokszor felgyaloglunk Attilához vasárnap mise után, késő délelőtt Nágocs szőlőhegyére. Gondolat mindig akad, hozzá némi vörösbor, s persze somogyi dombság Nágocs és Zics között.

Mostanában jobb elnézni, mint korábban. A szőlők újra rendezettebbek, sok helyen zöldség is bőven ültetve, igaz, Pisti borsóját idén lelegelték az őzek. De akad meggy, barack és szilva évszakok szerint. És gondolatok. Néhány tavaszon még a „Költészet a hegyen” rendezvénye is itt tartatott. Arra eljött még a „falu bolondja” is, ki ugyan tényleg az volt, de nem hülye, inkább sajátos egyéniség.

Az ellenzéki szerepről

Az ellenzéki szerepről

Aki politikusnak szegődik, az részt szeretne venni a hatalomban. Ha a kormányzó párt tagja, és ügyes, sok mindenen jobbíthat. Ha ellenben egy ellenzéki pártban ügyködik, akkor marad számára az alig észrevehető politikai munka. És a harc, hogy a következő választáson az ő pártja nyerjen. Ha ez nem sikerül, marad a nemszeretem státusz, az ellenzékiség.

Rászorulva

Rászorulva

Ma délelőtt vittem némi használt ruhát a rászorulóknak. Miközben visszafelé gurultam, azon gondolkodtam, hogy milyen élete lehet annak, aki mások levetett holmijára van szorulva.

Simicska, a gazdi beégette a Jobbikot

Simicska, a gazdi beégette a Jobbikot

Sok hír van az interneten, kevesebb elemzés. Az egybecsengő, de különbözően kommentált hírek szerint Simicska oligarcha úr meglátogatta Veszprém egyik elit szórakozóhelyét. Ott kellő állapotba és indulatba jött, majd köztérre lépve saját hirdetőoszlopait támadásba vette. Első hírek szerint saját maga szórta meg graffitivel a hirdetőoszlopokat, mások szerint a vele lévő hű szárnysegédje. Az utóbbi állítólag be is vallotta. 

Felderítők: városi életimádók, irány a természet!

Felderítők: városi életimádók, irány a természet!

Vannak a nagyvárosi életimádók, vannak a pláza szerelmesei, vannak akik szuper jól el vannak udvar nélkül, sőt inkább teher lenne számukra egy "vidékies" élet. A mai blog olvasását előre figyelmeztetve, csak azok folytassák, akik nem az előbb felsorolt körülmények kedvelői.

Botkátlanul

Botkátlanul

Botka László legjobban teszi most, ha megpróbálja kialudni magát, és elfelejteni, ami vele az elmúlt hónapokban történt. Semmi értelme „fideszes árulókat” keresnie vagy a megroggyant pártjára, az MSZP-re mutogatnia. Maga volt a hibás a kudarcáért. 

Felderítők: kanelbulle, több mint fahéjas csiga

Felderítők: kanelbulle, több mint fahéjas csiga

Még csak 3 hete vagyunk Svédországban, még csak szívom magamba a skandináv életérzést, a lagom tempót,még szinte le sem tudom írni azt, hogy Växjöben élek, még google maps nélkül sehová nem mozdulok, még ezerrel sasolom a termékleírást a boltokban, még számolgatom mennyi is a korona forintban.

Korábbi bejegyzések