Örökölt üzenet –„Gyerünk a moziba be”!

Vajon ismerjük e a minket körülvevő házakat? Felismerjük e történetükben az üzenetet? Ez a hétvége erről szólt.

Miért egyiptomi díszítésű a mozink? Milyen nem várt fordulat nehezítette a megnyitó előadás szervezőinek dolgát 1928. szeptember 6-án? Miért zsörtölődtek a nézők a hangosfilm bevezetésekor? Hogyan fért el több mint 800 ember az előadásokon? Vetítettek-e a háború alatt a kaposváriaknak? Mikor lett a Városi Mozgóképszínházból Vörös Csillag, és később miért nem a Hullócsillag nevet kapta?

Hol lakik a versenyzongora és hogyan kerül a színpadra? Hogyan cserél Karcsi égőt a csillárokban? Hogy lehet a 200 zsöllyeszéket 2 óra alatt eltüntetni a nézőtérről? Hogy működik a vetítőgép?

Ilyen és hasonló kérdésre kaptak választ azok az érdeklődők, akik a Kulturális Örökség Napján ellátogattak a moziba. A családias hangulatú épületlátogatásokon az előcsarnoktól a színpadig, a pincé(k)től a (zsinór)padlásig, a zongoratárolótól a vetítőgépházig bejártuk a mozit azokkal, akik kíváncsiak voltak a kulisszatitkokra.

Szivárvány Kultúrpalota

A csaknem másfél órás vezetéseket egy 12 perces kisfilmmel zártuk, amely visszatekerve az idő kerekét a két évvel ezelőtti átépítés mozzanatait elevenítette fel. A látogatók a vezetés végén egy totót töltöttek ki, jutalomként pedig a hibátlan megfejtők között mozibérleteket sorsolnak ki a Szivárvány munkatársai.

Vasárnap estére jól elfáradtunk, de reméljük a vendégeink legalább annyira jól érezték a magukat, mint mi! Köszönöm Várhalmi Karcsinak, a mozi technikus kollégájának és Ajpek Ancsinak, a mozi háziasszonyának, hogy a hétvégéjüket az ügynek szentelték.

És akik lemaradtak, pedig választ remélnek a fenti kérdésekre? Nos, hamarosan rendhagyó épületlátogatást tervezünk teli meglepetéssel, de a részleteket csak később áruljuk el!

Kulturális Örökség Napja

1984-ben Franciaországban Történelmi Műemlékek Nyílt Napja címmel egyedülálló kezdeményezés indult útjára azzal a céllal, hogy azok a kiemelkedő, várhatóan széles érdeklődésre számot tartó műemléképületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt, egy hétvégén nyissák meg kapuikat, és ingyen, lehetőleg szakszerű vezetéssel fogadják a kíváncsi látogatókat. A kezdeményezés rendkívüli sikerén felbuzdulva hamarosan nemzetközi méretűvé vált a rendezvény.

1999-ben Magyarország is csatlakozott a kezdeményezéshez, és azóta szervezi meg a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a „Kulturális Örökség Napja” címen a műemlékek hétvégéjét. Kaposvár idén csatlakozott először a rendezvénysorozathoz, az egykori Városi Mozgóképszínház, a mai Szivárvány Kultúrpalota kapuinak megnyitásával.