Kivétel

A kivétel erősíti a szabályt. Ezt a régi és kicsit félre fordított mondást sokan félreértik, ám ha a kissé módosult jelentés mögé nézünk, láthatjuk, hogy valójában jól fogalmaz meg egy jelenséget. Ha egy szabály úgy általában, mondjuk 98%-ban igaz, akkor azt azért jó aránnyal lehet alkalmazni, ám ott van a maradék 2%, ami gyengíti a szabály alkalmazhatóságát. Amennyiben azonban meg tudjuk nevezni a kivételt alkotó 2%-ot, akkor szabályunk megerősödik és minden esetben alkalmazható.

Nem szabály ugyan, de általános vélekedés, mely bizonyos körökben olyan erős, hogy szabályként alkalmazzák, az a megállapítás, miszerint a politikusok általában felelőtlenül ígérgetnek, csak a saját érdekeiket nézik, az állampolgárét csak akkor, ha rákényszerülnek.

Nem tudom, ez a vélekedés milyen arányban érvényes jelenlegi nagyjainkra, de azt, hogy valójában szabállyá válhasson, egy kivétel megnevezésével próbálok hozzájárulni.

Csütörtökön immár a hazánkban is hagyománnyá vált évértékelők egyikét tartották városunkban. Szita Károly, vagy ahogy sokan nevezik, és ez esetben ez az elnevezés takarja azt a bensőséges kapcsolatot, melyet Szita Karcsi, immáron sokadik ciklusában polgármesterként ápol szeretett városával. 

Nem véletlen, hogy most utoljára már valódi kihívója sem akadt. Mindenki tudja, érzi, még elszánt bírálói is, hogy jelmondatát, mely szerint Kaposvár a legfontosabb, ő nem csak szenvedélyesen hiszi, de gyakorolja is. Élete ez a város, és olyan önmegvalósítást választott magának, mellyel az itt lakóknak is lehetőséget biztosít arra, hogy egy tiszta, virágos, szép és immár kijelenthetjük: a környezet megóvásáért sokat tevő városban élhet.

A város hírneve pedig terjed. Jó néhány éve egy konferencia szünetében beszélgettünk, és amikor kiderült, honnan jöttem, mindjárt rávágták beszélgetőpartnereim: Kaposvár, a szökőkutak városa. Igen, Kaposvár a szökőkutak városa is, de még sok minden másé is. A szökőkutak, melyek valamikor sok vitát, bírálatot is kiváltottak, ma részei a városképnek.

Mint ahogyan részei a városképnek az új buszok is. Sokan bele sem gondolnak, micsoda teljesítménynek lehetnek tanúi nap, mint nap. Kaposvár egyszerre küldte nyugdíjba fekete füstöt böfögő buszait és helyettük modern, szép és a környezetre kevesebb terhet rovó gázüzemű buszok járják a várost. A várost, melyben hosszú évek óta mindig történik valami, mindig épül, szépül valami.

Kaposvár, élén a polgármesterrel az a város is, ahol az ígéretek többnyire megvalósulnak. Egy időben nagyon rossz állapotban voltak útjaink, a városvezetés érzékelte ezt, és jelentős útfejlesztéseket hajtott végre. Megszépült, és a most már komolyan vehető ígéret szerint tovább  szépül a Deseda-tó is, mely nekem amúgy is szívem csücske.

Amennyiben bírálatot  is várok magamtól, mert kritikus énem arra ösztökél, hogy a bírálat se maradjon el most, nem ünneprontásként csak úgy közbeszúrom, hogy egy parkolóhiánnyal küzdő városban néha parkolóhelyek vesznek el a szépség miatt. Mint ahogyan – a parkolásnál maradva – számomra nehezen érthető, hogy a modern és kényelmes, sms-ben intézett parkolás miért kerül többe, mint a normál jegyvásárlás? 110 Ft tranzakciós díj majdnem a fele egy óra parkolásdíjának, miközben a parkolóórákat üzemeltetni sem lehet olcsó. Ha az kijön a parkolási díjból, akkor az sms miért nem?

Ez azonban csak egy közbevetés volt, mert igazából Szita Károly a jövőről is beszélt, és az eddigi tapasztalatok alapján ezt nyugodtan komolyan lehet venni. Egyik fő momentuma a fejlesztéseknek, a környezetbarát megoldások (biogáz, napenergia, energiatakarékos üzemeltetés). Ám a művészetkedvelők is kaphatnak megint valamit, hiszen a bejelentés szerint megvan a szándék mellé immár a pénz is, kezdődhet a színház rekonstrukciója. Lesz új versenyuszoda, és épül az új sportcsarnok is. 

A politikusok felelőtlenül ígérgetnek szabály immár megerősödött, mi, kaposváriak személyesen ismerünk egy kivételt, akinek Kaposvár a legfontosabb.