Összefogás – miért is?

Jó egy év múlva Magyarországon is szavazni fogunk. Nem véletlen, hogy minden párt már most elkezdte a harcát azért, hogy a Parlamentbe kerülhessen. Amiben mi mégis eltérünk a többi országtól az az, hogy nálunk a jelenlegi ellenzék egy része azt hiszi, hogy lehet úgy is kormányt váltani, hogy előre összefognak mindenkivel, aki csak a piacon létezik. Ez az összefogáscirkusz egy igazi, magyar jelenség. 

Miután ősszel német választások is lesznek, nézzük meg, hogy hogyan is megy ez náluk. A német parlamentbe, a Bundestagba – anélkül, hogy a pártok felsorolásával untatnám kedves olvasóimat – a felmérések szerint hét párt kerülhet be. Mind a hét párt külön indul, nincs közös lista, nincs semmi összefogás, harcol mindenki a saját pártjáért, teljes gőzzel. Kormányt alakítani a hét közül csak a két, nagy néppártnak, a keresztény-konzervatív CDU/CSU uniójának (ezt vezeti Angela Merkel) és a szociáldemokrata SPD-nek (ezt vezeti Martin Schulz) van esélye. Az a választásokon fog eldőlni, hogy közülük ki kap majd kormányalakításra megbízást. 

A kisebb pártok eleve tudják, hogy ők nem képesek saját kancellárt jelölni. Számukra az a harc tétje, hogy megugorják az 5%-os küszöböt, és esetleg odakerüljenek a legerősebb nagy mellé a kormányba. Papíron együtt ugyan több szavazatuk van, mint a CDU-nak vagy az SPD-nek, de eszükbe sem jut, hogy együtt induljanak. Tudják, hogy a szavazók nem ilyen „összeadjuk-módra” működnek. Minden pártnak megvan a törzsbázisa, és azok nem szavaznak át egy másik pártra.

Fordítsuk le ezt Magyarországra. Nálunk egy pártnak van esélye 2018-ban kormányalakításra, ez a Fidesz. Váltópárt jelenleg nincs. A Parlamentbe kerüléshez esélye van még a Jobbiknak, az MSZP-nek, esetleg a DK-nak, és talán az LMP-nek. Három párt – a Fidesz, a Jobbik és az LMP – 2018-ban is önállóan indul, ahogy a világon ez mindenütt szokás. Az MSZP – futva régi dicsősége után – ennek az ellenkezőjét tervezi. Egy sor, teljesen jelentéktelen kis pártocskával és a DK-val,„összefogást” szerveznek. Gondolván, hogy a törzsszavazóik egy közös jelöltre fognak szavazni. 

Pedig nem így működik a választó. A DK-sok a DK-ra szeretnének szavazni, a szocialisták az MSZP-re, a PM-esek a PM-re, és így tovább. Ezzel a lépésével az MSZP bevonszolhat magával olyan kis pártocskákat ismét a Parlamentbe, amelyeknek önállóan semmi esélyük sem lenne a bejutásra. Miért is jó ez a szocialistáknak? Segítettek neki valamit is elérni a kicsik az utóbbi években? Semmit. Csak „Orbán-rezsimezni” tudnak. 

Meggyőződésem, hogy a német út a helyes. Egy jó párt külön indul, így kiderül, ki marad fenn a rostán. Összefogósdival esélye sem lesz soha az MSZP-nek arra, hogy egyedül megerősödjön, és váltópártja legyen újra a Fidesznek. 

Bár lehet, hogy felesleges is erről elmélkedni, hisz a megdöbbentő méretű 4-es metró-korrupció feltehetően úgy rá fog égni a szocialistákra, hogy nem hogy váltópárt nem lesznek, hanem örülhetnek, ha 2018-ban egyáltalán bejutnak a Parlamentbe.