TársasKereső: Bang, egy vadnyugati történet

Amikor valakivel arról beszélgetünk, hogy milyen játékot ismer a társasok új generációjából, az esetek nagy többségében a Bang-et jelölik meg. A Bang témája fiús, ennek ellenére nemtől és kortól függetlenül mindenki kedvelni szokta a klubban, mert remek levezető játék két komolyabb társas között.

A játéknak két változata van a kártyás és a dobókockás. Az utóbbit mutatjuk be és ezt is ajánljuk, mert játékmenete pörgősebb és a kieső játékosok nem várnak annyit a játék befejezésére, mint a kártyás változatban.

A játékban minden játékos egy-egy karaktert alakít seriff, seriffhelyettes, bandita, renegát. Ezek száma és aránya játékos számtól függően változik a leírásnak megfelelően. Közülük egyedül a seriff kiléte ismert, ő a játék kezdetén felfedi magát, de a többiek szerepe szigorúan titkos.

A többi játékos a szerepétől függően vagy támogatja (seriff), vagy támadja (bandita) a seriffet a játék során, de van olyan karakter, akinek az a célja, hogy a játék végéig életben tartsa seriffet, a végén pedig megölje (renegát). A többi szereplő természetesen nem ismeri egymást,így az első pár körben még nem tudhatjuk, ki van velünk és ki ellenünk és a későbbiekben is előfordulhat, hogy valaki sokáig megbújik és tetteivel sem fedi fel magát. A játékosok akcióit kockadobás dönti el, ami öt darab hatoldalú kockával történik. A kockákon van célkereszt, dinamit, indián nyíl és persze sör, mint a gyógyítás legfőbb eszköze.

Mindenkinek más kell a győzelemhez: a seriff és a seriffhelyettes együtt nyer, ha megölik a rosszfiúkat (bandita, renegát), a banditák nyernek, ha megölik a seriffet, a renegát pedig csak akkor nyer, ha mindenkit megöl és egy végső, mindent eldöntő pisztoly párbajban megöli a seriffet. A cél érdekében minden eszköz bevethető, még az is, hogy a játékosok hazudnak, félrevezetnek másokat a karakterüket illetően.

A fentiekből is látszik, hogy ez a játék akkor jó, ha minél többen, minél több karaktert személyesítenek meg, ezért mi nem javasoljuk három és négy fővel, hiába szerepel ez a leírásban és a dobozon, mert messze nem nyújtja a játéktól elvárható élményt. Pörgősége, egyszerűsége miatt ajánljuk felnőtteknek bulikra, esti sörözések mellé, vagy gyerekeknek szülinapi zsúrokra, baráti össze jövetelekre.

Játékos szám: 3-8 fő (szerintünk 5 főtől jó a játék)
Ajánlott életkor: 8-99 év
Játékhossz: 15-30 perc
Típus: kezdő parti játék
Kiknek ajánljuk: családoknak, gyerekeknek, felnőtt társaságoknak