Felderítők: ha nincs alap, nem tudsz továbbfejlődni

Az elmúlt pár évben, egyre többen húztok futócipőt, és kocogtok kedvetekre. Sőt! Kaposváron is egyre inkább virágkorukat érik a futóközösségek, amatőr triatlonos klubok. Szinte napi rendszerességgel mentek ki futni, és nagy örömünkre, nem egy tehetség bukkan elő közületek, és lesz amatőr futóból félmaratonokra járó versenyző, vagy akár maratonista.

A jól eső futáson túl, egy idő után mindenki elkezdi feszegetni a határait. Elkezdjük bújni az újságokat, futó bloggerek oldalait, hogy elsajátítsuk a legjobb edzéstervet, megtanuljuk a nekünk legmegfelelőbb futótechnikát.

Ahogy más sportoknál, a futásnál is a rutin kulcsfontosságú, és hogy egy megfelelő testtudattal, erős vázizomzattal rendelkezz.

Ellenkező esetben sajnos egy idő után bejönnek a fájó térdek, a sajgó derék érzés, sérülések gyakorisága.

Kezdetben hihetetlen sebességgel fejlődik szinte minden futó, és azt hiszik, hogy innentől kezdve ez a folyamat "csak" futással ugyanígy tartható. Sajnos ki kell ábrándítanunk titeket, nem így van. Ha nincs megfelelő alapod, nem tudsz továbbfejlődni, tempódon gyorsítani, keringésed hiába szokott hozzá az új mozgáshoz, ízületeid, és izmaid még nem fejlődtek arra a szintre, hogy jelzés nélkül (ami egy idő után a sérülés, túledzettség) működjenek.

Ahhoz, hogy felkészítsd a szervezetedet, megerősítsd vázizomzatodat, megfelelő testtudattal rendelkezz keresztedzéseket kell végezned. Már többször blogoltunk a funkcionális edzések királynőjéről, a TRX-ről nektek, ezen a héten pedig kifejezetten olyan gyakorlatokat gyűjtöttünk össze kedves futótársak, melyekkel a problémákat megelőzhetitek, tempótokon, állóképességeteken javíthattok.

Tudjuk, hogy rengetegen rendelkeztek már saját TRX kötéllel otthon, és próbálkoztok a gyakorlatokkal, ha nem vagy ennyire bátor, gyere, és csatlakozz csoportos edzéseinkhez, és segítünk nektek.

A Videóban elsősorban kar, bicepsz, comb, fenék, láb izmait fejlesztjük. Statikus és dinamikus elemeket is beletettünk. Sok futó kifelejti a kar izmainak fontosságát futás közben. Egy személyes tapasztalat, miszerint futóversenyeink során meglepő módon a verseny másnapján a bicepszünkben éreztünk izomlázat, ez is bizonyítja, mennyire meghatározó az aprónak érzet karlendítés hosszú távon.

Comb-fenék vádli izmainak robbanékonyságához szükséges gyakorlatokat is beletettünk videónkba, ami a hosszú távon is tartható jó tempóhoz kulcsfontosságú.

Heti 2 keresztedzés, ami ez esetben a TRX elegendő, hogy túllépd azt a bizonyos lépcsőfokot, és mehess tovább egy sokkal tudatosabb, professzionálisabb futó útján.

Ha kíváncsi vagy minden egyébre, amivel hét közben foglalkozunk a facebook oldalunkon megtalálsz minket és követheted.