Plakáthazárd – úton, útfélen

Talán 10 napja jelentek meg a főutak mentén a Jobbik plakátjai. „Ti dolgoztok - ők lopnak” felkiáltás mellett Orbán és Mészáros Lőrinc valamint Habony és Rogán képét mutatják. Alcímek is akadnak: „ezért haldoklik az egészségügy”, „ezért alacsonyak a bérek”, „ezért alacsonyak a nyugdíjak”.

Minden plakát tehát két állítást tartalmaz: az egyik, hogy a fényképen bemutatott emberek lopnak. Ami állítás vagy igaz, vagy nem. Mindenesetre a plakát legyártatójának, szellemi tulajdonosának ezt az állítását tételesen kell bizonyítania. Egy vád országosan reklámozva vagy igaz, vagy ha mégsem sikerül bizonyítani, súlyos büntetőjogi következményekkel jár. Gondolom, hogy a plakát legyártatói bizonyítékaik alapján már megtették a feljelentést, mert ha tényleg bűnügy nyomára akadtak, az állampolgári kötelezettségük. Ha nem, ők a bűnügy tettesei!

Igaz, plakátjuk, mivel nem bírói ténymegállapítás és ítélet alapján született, még csak vád vagy vádaskodás, mert feltételezéseken alapul és átlépi az ártatlanság vélelmét.

Annyit azért megjegyeznék, hogy a két plakát jelezte és minősítette kampány igen emlékeztet arra a neves napra, amikor Simicska szembefordult Orbánnal és őt ide szalonképesség miatt nem leírandó szóval jellemezte. Ismerve Simicska és a Jobbik egyre erősebb kapcsolatát, úgy érzem, Simicska arculata is megjelent a plakátok stílusában. Az ő bajuk!

Azt hiszem, az ország lakosságának csak kisebb része tapsikol, és a többség fenntartással kezeli a plakát főcímének közlendőjét. Valószínűleg kevesen gondolják át viszont az alcímek állítását: „ők lopnak, ezért … (haldoklik az egészségügy, alacsonyak a bérek, alacsonyak a nyugdíjak).

Gondolják át, kérem! Ha igaz, hogy a plakátra kiragasztott négy ember lopna, vajon mennyit lophatnak? Mészáros Lőrinc valóban többszörös milliárdos. De még neki sincs kiemelt helye a leggazdagabbak között. S ezek négyen éppen az egészségügyből emelnek ki? S ezért lennének az alacsonyabb bérek? Hiszen az állami szférában éppen most ugrottak meg jelentősen. A nyugdíjakat pedig törvény szabályozza, megállapítása az élet során megszolgált keresethez és a szolgálati időhöz igazodik.

Hol is tudja a megnevezett területekről kiemelni a pénzt az utak és utcasarkok plakátjain bemutatott 4 személy? Vagyonuk vagyonnyilatkozataik alapján nagyjából ismertek. Mészáros ugyan köztudottan milliárdos, de messze nem a leggazdagabbak közül. A másik három vagyona tudtommal az övének töredéke. De ha akár négyük vagyonát összeadjuk is, hol vethető az össze az ország egészségügyi költségvetésével, nem is beszélve a bérköltségekkel vagy a nyugdíjra fordított összegekkel? Ennek a feltételezett és hivatalosan bizonyítatlan lopásnak összértéke a fenti ágazatokban csepp lenne a tengerben.

A plakátok állítása számszakilag és mechanizmusát tekintve durván ellentmondásos! Számszakilag, mivel a feltételezett lopás összege század, néhány területen ezred részét sem tudja elérni az adott ágazat költségvetésének. Nonszensz, finoman szólva marhaság. Mechanizmusát tekintve semmit sem mutat abból, hogy egy esetleges lopás milyen tényezőn keresztül okozhatna ekkora kárt. Példát ilyen lehetőségre tudok mutatni. Amikor Horn és Demszky visszautasította az orosz adósság törlesztését és helyette azt, mint rossz adósságot 52%-ért eladták, a károkozás a négyes metro megvalósulásának 20 évre történő elhalasztódása + 48% vesztesség a leértékelődés által iszonyú kár keletkezett, s néhányan igen meggazdagodtak.

A nyugdíjpénztárak 10 évvel ezelőtti veszteséges működése a vezetők luxusfizetése és kocsijai által valóban százezreket károsított. A minimálbér alacsony szinten tartása Fletó és társai idején a bérből és fizetésből élőknek valóban alacsonyan tartotta életszínvonalát.

Nehezen értelmezhető, hogy a magát mindig nemzeti pártként nevező (és kinél is) Jobbik miért nem a fent nevezett igazán veszteségeket okozó sztorikat veszi fókuszába. Csak nem hatalomirigység és törtetés – a nemzet rovására? Mert az sokkal nagyobb kárt okozhat! Hadd maradjak saját(os) értelmezésemnél. A plakátjelenségben a háttér-finanszírozó Simicska indulata sejlik fel. És ha igen, jól bevezette a csalitosba a Jobbikot. 

A plakátháború legfőbb vesztese a Jobbik. Bár lehet indulat, sőt gyűlölet annak megszerkesztése és megjelenítése mögött, csak éppen olyan néphülyítő tartalommal, melyet magyar átlag gondolkodó „nem kajál meg”. Ez viszont az egyébként is 4-5%-os hanyatlásban lévő Jobbikra végzetes lehet. 

A finanszírozó olyan közlésbe vitte sikerrel a szélsőjobboldali pártot, mely annak hiteltelenné válásához vezet. Bizony így néznek ki a pártfüggések a finanszírozótól.

Ez tényleg abszolút betli. Legalábbis nemzeti szinten.