Kata? Katinka?

Kata vagy Katinka lennél szívesebben, kérdezzük a kis Katalint, még csak öt éves, láthatóan nem érti. Én kicsit több vagyok, még sem értem.

A híroldalakon igen gyakran tűnik fel egy név, bizonyos Sarka Kata neve. Idáig nem kattintottam rá, eztán sem teszem, de most muszáj tájékozódnom, ha már itt megemlítem. A lényeg, hogy az olimpia és a mostani vizes vb időszakát leszámítva, a google szerint, többen keresnek rá Sarka Kata nevére, mint Hosszú Katinkáéra. 

Magyarán, ha ismert akarsz lenni, akkor teljesen felesleges sokat edzeni, sikeresen versenyezni, elég, ha egyszer valahogyan becelebkeded magad a köztudatba, aztán már sínen vagy. Te vagy a KATA, akinek minden lépéséről írnak, még a félrelépéséről is, sőt, ha van, arról leginkább, de az új frizura, cipő, fürdőruci, ki tudja mi, mind alkalmas arra, hogy az egyszer megcelebesedett csajszi a média tűzvonalában maradjon.

Persze Kata is edz, de csak módjával, éppen csak annyira, hogy ne ereszkedjen meg idő előtt a hátsója. Ilyen világ ez, ma már nem arról beszél Kati néni Mari nénivel, hogy kinél csengetett kétszer a postás, hanem inkább arról, hogy a nemzet Katája éppen hol és kivel nyaral.

Most persze kicsit elfordult a rivaldafény, az a másik, a Katinka gyűjti sorban az érmeket, de az uborkaszezonnal együtt a vb is véget ér és akkor majd meglepődve láthatjuk, hogy Kata esetleg felszedett pár kilót valami egzotikus nyaraláson, vagy ne adj Isten, új pasija van. Esetleg kibékült a másik celeb fenoménnal, aki egy ideig a férje volt, szóval nyár végére Kata ismét átveszi a vezetést Katinka előtt. Mert így megy ez mostanság és ezzel adnak rossz példát a felnövekvő nemzedékeknek. Már énekelni sem kell tudni, a színész mesterségre sincs szükség, elég, ha egyszer jókor, jó helyen, jól érzed magad valakivel, aki már megcelebesedett. Onnantól tiéd a világ, megírják, ha híztál, aztán azt is, ha fogytál, majd persze újra hízol, mert a világ, és te is, így vagy kerek.

Arról, hogy közben sokan, a normálisak még dolgoznak, tanulnak, edzenek, hisznek olyan ósdi dolgokban, mint teljesítmény, szorgalom, szinte szó sem esik. Félnótás TV-csatornák versenyeznek a nézettségért, hulladék weboldalak harcolnak a kattintásért, és ha Kata több nézőt és több kattintást hoz, mint Katinka, akkor bizony eszerint adagolják őket. 

Most jönne az ideje annak, hogy levonjak valamilyen konzekvenciát, elővezessek valami tanulságot, de nem tehetem. A világot, ebben a formájában nem értem és igazából nem is akarom érteni, mert nincs miért. Ebben élek, ez van körülöttem, de ez nem az én világom, számomra a Katák nincsenek, csak a Katinkák, akik megdolgoznak minden centiméterért, minden tizedmásodpercért, s az, hogy példaképek ennek ellenére egyre kevésbé tudnak lenni, az nem az ő hibájuk, az idő egyre melegebb mifelénk is, s most már látszik, milyen nagy a hatása.