Felderítők: kenyeret sütöttünk az új kenyér ünnepén

Augusztus 20-a , nemzeti ünnepünk, államalapítás, Szent István királyunk emlékének napja. És persze a tűzijátéké, a foszforeszkálós karperecé, a nyár búcsúztatásáé és nekünk az illatos házi kenyéré. Biztosan észrevettétek már, hogy ünnepeink központi szereplői a kelt finomságok, legyen az húsvét, karácsony vagy augusztus 20-a.

Az új kenyér ünnepe is része történelmünknek. Az aratást követően a frissen őrölt búzának lisztjéből készítették a kemencék melegében a finom, ropogós, gőzölgő finomságot, ami egyben a munka, megtett erőfeszítések gyümölcse is.

Nálunk a családban hagyomány, és mi felderítők is arra törekszünk, hogy a szezonális ételeket, ízeket készítsük, kísérletezgessünk vagy akár közösen nevessünk egy rosszabbul sikerült fogáson. A lényeg a megosztott élmény, az egy asztalhoz ülés, az ízek élvezete. Valahogy a gasztronómia is egy összekötő kapocs lehet generációk, családtagok, barátok közt.

Használjuk ki bátran a sütés/főzés ezen oldalát is. És akkor lássuk az én új kenyeremet amit idén készítettem kis családomnak, és nektek, kedves recept figyelők :

Mediterrán parasztkenyér:

Hozzávalók:

  • 45 dkg kenyérliszt
  • ½ teáskanál porélesztő
  • 1 ½ teáskanál só
  • 4 dl langyos víz

Az élesztőt és a sót kanállal elkevertem a liszttel majd hozzáadtam vizet és ugyancsak kanállal addig kevertem, hogy összeálljon a tészta. 16 órán át kelesztettem.
Liszttel alaposan megszórt deszkára borítottam a lágy tésztát, meghajtogattam lazán fentről le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra. Ekkor az illesztés értelemszerűen felül van. Közepes átmérőjű, magas műanyag tálat ruhával kibéleltem, a ruhát búzaliszttel alaposan megszórtam és beleborítottam a tésztát, úgy hogy az illetés legyen alul.

Bekapcsoltam a sütőt 280 C fokra felmelegítettem, beletettem az öntöttvas edényt fedőstül átforrósodni. Alulra tettem +1 edényt vízzel felöntve.

Miután átforrósodott az edény,  ráborítottam a kenyeret úgy, hogy most az illesztés kerüljön felfelé. Megspricceltem hideg vízzel a kenyeret is és az edény fedőt is. 280 C fokon 10 percig sütöttem a kenyeret lefedve, majd 260 C fokra mérsékeltem és további 40 percig sütöttem lefedve.

Izgatottan nézegettem, hogy áll, mennyire jött fel a cipóm. Ropogós barnára sütöttem, kifordítottam az edényből és pici hűlés után felszeltem...Isteni!!!

És ha család, közösség, együtt töltött aktív minőségi idő...a héten, 22-én kedden várunk Benneteket Sárával egy szuper ZONA "páros" edzésre.

Gondolkozz ki lenne a legjobb társ aki egy szuper, pörgős gyakorlatsort csinál végig veled. Lehet barát/tesó/barátnő/anya/lánya. Ne izguljatok, senki sem marad pár nélkül, aki egyedül érkezik, kerítünk mellé is segítséget!!!

További információt és képeket a "Felde Rebeka oldala" facebook lapon találhattok és persze továbbra is a Felderítőkön és itt: http://zonaedzes.hu/.