Európai-német változások

A német választások nem csak Európát, de a németeket is meglepték. A Martin Schulz vezette Szociáldemokrata Párt (SPD) történelmi vereséget szenvedett. Éppen elérték a 20%-ot – ilyen kevés szavazatot ez a párt még nem kapott. Az igazságossággal kampányoló, amúgy nagyhangúan semmit nem mondó Schulzra nem voltak vevők a németek. Schulz Botka nagy híve, és fordítva: Botka is imádja őt. A szocdemek megsemmisítő veresége után Botka is elgondolkodhat saját kampányáról.

De Angela Merkelnek is benyújtották a hajmeresztő menekültpolitikájáért a választók a számlát: a CDU/CSU sem szerepelt még ilyen gyengén német választáson. Ezzel együtt így is ők kapták a legtöbb szavazatot, ezért Merkel kancellár maradhat. De több mint egymillió szavazó ment át Merkeléktől a migránsellenes Alternatíva Németországért (AfD) párthoz. 

Faramuci helyzet alakult ki. Merkel CDU-ja és a bajor Seehofer CSU-ja – őket csak „feketék”-nek hívják a reverenda színe miatt – kénytelen lesz a kormányalakításról a „sárgákkal” – azaz a Szabaddemokratákkal (FDP) és a Zöldekkel tárgyalni. Fekete-sárga-zöld a jamaikai zászló, ezért „jamaikai-koalíció”-nak hívják a választók azt a formációt, ha ténylegesen CDU/CSU – FDP – Zöldek alakítanak kormányt, Merkel kancellárral. A „vörösek”, a magyarellenes szocdemek, annyira „demokraták”, hogy a választási bukásuk után kihátráltak Merkel mögül, és – bár a számok alapján lehetne – nem partnerek egy ismételt CDU/CSU – SPD koalíciós kormányzásban. 

A kérdés számunkra az, hogy hogyan érinti mindez az EU-t, és benne Magyarországot, hisz az EU meghatározó állama Németország. A francia Macron mindent elkövet azért, hogy maga mellé állítsa Merkelt egy még központosítottabb EU-átszervezésbe. Közös EU-költségvetést, közös pénzügyminisztert szeretnének a franciák. Ezt nemcsak a többi állam – például mi is –, hanem a német Szabaddemokraták (FDP) is ellenzik. (Csak a nevük azonos a volt SZDSZ-szel: a német liberálisok nagyon másként nézik a világot.) Ha bekerülnek a kormányba, igen erős lesz a szavuk a német – ezzel az EU – gazdasági és pénzügyeinek irányításában. De a menekültkérdésben is. Vezetőjük, Christian Lindner már ki is jelentette, hogy amint nyugalom lesz Szíriában, Irakban, indulhatnak is vissza a menekültek újjáépíteni a lerombolt országukat. 

Merkeltől minden karakteres politikus tart. Nem tűri az ellentmondást, azt, ha valakinek valamiről más véleménye van. Nagy tehetségű, német politikusokat üldözött el az évek során maga mellől, csak a szerviliseket tartja meg a környezetében. Nem véletlen, hogy – mivel hatalma nincs felette – Orbán Viktorral sem tud mit kezdeni. Orbán helyesen is teszi, ha nem keresi Merkel közelségét. A fontos, hogy a magyar–német gazdasági kapcsolatok működjenek, és a bajor CSU-val rendezett legyen a magyar viszony. Ezen ez a német választás nem fog semmit változtatni. Az azért mindenesetre jó lenne, ha európai ügyekben is közelebb kerülhetnénk egymáshoz. Nem létkérdés, de jobb a békesség.