Felderítők: kanelbulle, több mint fahéjas csiga

Még csak 3 hete vagyunk Svédországban, még csak szívom magamba a skandináv életérzést, a lagom tempót,még szinte le sem tudom írni azt, hogy Växjöben élek, még google maps nélkül sehová nem mozdulok, még ezerrel sasolom a termékleírást a boltokban, még számolgatom mennyi is a korona forintban.

Még kíváncsian figyelem az embereket, csodálom a gyerekeket, még fülig ér a szám mikor magyar szavakat hallok a „Lidiben”, még barátkozunk az óvodával, még minden nap legalább egy új szó, de több is van az, ha sok inger ér.  Amivel viszont csak ide látogatóként is már biztosan találkozhatunk az az, hogy itt északon bizony 100%-os édesség imádás, függés van. Rá vannak kattanva mondhatni.

Itt jön majd viszont nagyon jól, ha tudjuk mit jelent a LAGOM kifejezés, ami annyit tesz: sem nem sokat, sem nem keveset, közepes, arany középút stb…Erről majd később értekezünk, mert renget helyzetben, kontextusban megállja a helyét a lagom, ez amolyan svédes dolog, ami segít egy kiegyensúlyozott, boldog életet élni. Most az édesség fogyasztásán keresztül ugrott be. A svédek olyanok, mint a Gombóc Artúr (csak a hasuk nem olyan kerek és szőkék), kibővítve ezt minden édességre, finomságra, cukrászati műalkotásra, pékárura, tortára. De elviekben tudják hol a határ, hol a megállj. Hogy mindez igaz e? A válaszhoz még párat aludnunk kell az bizonyos.

Október 4.: Kanelbullens dag= „fahéjas csiga nap”

Itt minden napra jut egy sütike, egy kis boldogság hormon töltés.

A kanelbulle-t amúgy is szinte minden nap fogyasztanak egy jó kis kávé mellé. Ha már ennyire bejön ez a csiga téma, egy napot is ajándékoztak neki. Hisz miért is ne?

Én is kipróbáltam, már ideköltözésünk előtt elterveztem, hogy eszek jó néhányat eredeti forrásból, majd megsütöm az én verziómat, ami még teljesen követi az itteni tanácsokat. Bújtam hát a svéd oldalakat, hallgattam a” jutubot”. Volt persze segítségem Boldi személyében, kivel újra egymásra találtunk a sok tanulással töltött nap után a konyhapult mellett is. Már tudom, mit kell másképp csinálni, hogy kell másként formázni, de mégis megmutatom nektek a legeslegelső sütésünket.

Tészta hozzávalók:

  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 0,5 dl cukor, barna cukor
  • 8 dkg vaj
  • 8 dl liszt
  • 1 teáskanál őrölt kardamom (e nélkül nem lesz svéd kanelbulle)

Töltelék:

  • 10 dkg szobahőm.  vaj
  • fahéj
  • 1 dl cukor
  • nagy szemű cukor a díszítéshez (amitől megint csak „svédes” lesz)

A tésztát megkelesztjük, hagyjuk duplájára nőni. Kinyújtjuk és megkenjük a a cukros, fahéjas, puha vajjal. Én az első sütés alkalmával nem akartam eltérni a hagyományos formától, de lehet cifrázni kedvetek szerint. Érdemes megformázva picit hagyni őket pihenni, és kelni egy sütőpapíros tepsin. Náluk erre esély sem volt, majd máskor . Legalább 200 fokos sütőben kb 10 perc alatt elkészültek és melegen, hamm be is kaptuk őket.

Sok sikert hozzá, próbáljátok ki ti is, és ha kíváncsiak vagytok, még milyen egyéb receptekre lel a magyar lány északon, kövessetek minket facebook oldalunkon is.

További információt és képeket a "Felde Rebeka oldala" facebook lapon találhattok és persze továbbra is a Felderítőkön és itt: http://zonaedzes.hu/.