Európai irányvonalak

Európában, a nyugalom kontinensén, egyre több a nyugtalanság. Kiújulnak régi ellentétek, felerősödnek az országok, pártok közötti viták. A bomlást Nagy-Britannia kezdte azzal a brutális lépéssel, hogy kiszavazta magát az unióból. Most Spanyolország sodródik a polgárháború szélére. A katalánok nem akarják tovább cipelni más régiók pénzügyi terheit. Görögország még mindig inog, bármikor robbanhat, Máltán botrányos események zajlanak, a napokban pedig az olasz gazdag tartományok – Lombardia, Velence – szavaztak a nagyobb önállóságra. 

Közben átalakul Európa-szerte a megszokott pártrendszer is. A konzervatívok és a szocialisták évtizedekig egymást váltó rendje megbomlott. Franciaországban a szocialisták egy törpe párttá váltak. Helyettük egy sem hús, sem hal Lendületben! nevezetű, sebtében, de sikeresen összekovácsolt Macron-párt került hatalomra. Németországban a szociáldemokraták, az elmúlt hetven év egyik meghatározó német pártja, a szociáldemokrata internacionálé vezető ereje, a választásokon megroppant, nagy vereséget szenvedett. De a német kereszténydemokraták is kaptak egy súlyos választói intést.

Nemcsak azzal, hogy Merkelék kénytelenek a balos zöldekkel összeállni, hogy kormányozni tudjanak, hanem az igazi gond az, hogy megjelent a német parlamentben a tőlük jobbra álló, a merkeli migrációt elutasító, unió-szkeptikus csoport, a Német Alternatív Párt. Sok szavazatot kaptak, több mint a felét, mint a szociáldemokraták. De nem elég a francia–német baj, most Ausztriában, az EU e gazdag és fontos országában is összedőlt a megszokott konzervatív-szocialista kormányzás. A fiatal, konzervatív-néppárti külügyminiszter, Kurz megelégelte az osztrák szocik és saját pártja tehetetlenségét, és új konzervatív programmal, gyakorlatilag saját nevével kampányolva segítette hatalomra az Osztrák Néppártot. Akik – ha a papírforma jön be – a migráció-ellenes, a brüsszeli bürokráciát ostorozó Szabadság Párttal fognak kormányozni. A hétvégén pedig a cseh választók is azt mondták, hogy elegük van a szociáldemokraták cikk-cakkjaiból, és a mostani választásokon egy konzervatív-liberális, az EU nemzetek fölötti átnyúlását elutasító milliárdos, Babiš pártjára szavaztak, miközben a cseh szocik szinte megsemmisültek.

Ha mindehhez hozzávesszük, hogy Lengyelországban gyakorlatilag megszűnt a baloldal, nincs mérhető szociáldemokrácia, és nálunk is az maradt a szocialistákból, ami maradt, akkor el kell gondolkodni arról, hogy az Európai Unió vezetése – különleges tekintettel az egyre balra nyomuló Európai Parlamenttel –, miért is megy sorozatosan szembe az egyes európai nemzetek polgárainak akaratával.

Az új európai fejlemények keményen aláhúzzák és megerősítik Orbán Viktor hétfői, ünnepi beszédében elhangzottakat. A magyar polgári erők, élükön a Fidesz-KDNP-vel, egy békés, fejlődő, európai-magyar – de magyar! –, más európai nemezetek népeivel azonos irányba mozduló országot teremtettek. És ezt az utat kell majd megvédenünk jövő áprilisban is.