Keményen átalakul a sakktábla

Sok minden erősen átalakulóban, azonban, hogy értsük a folyamatokat, időnként össze kell rakni a „puzzle játékot”, a nagy kirakósat. 

Kezdjük itthon, érdemes odafigyelni. Az MSZP már fele akkora támogatottsággal sem bír, mint egy évvel ezelőtt. Most 5%-on mérik őket, ami a parlamenti küszöb körül táncol. Gyurcsány igen Demokratikus Koalíciójának viszont nem nőtt a támogatottsága. A baloldali szavazók egykori bizalma és megszállottsága a múlté. Botka és Gyurcsány jól megdolgozták őket, a szavazóknak meg elegük lett, kiszálltak a buliból. De nem átszálltak. Egykor még volt annak jele és nyoma, hogy a radikális Jobbik felé mozdulnak el. Úgy tűnik, ennek vége. A Jobbik kb. havi 1 %-ot veszít. 

Őszintén, én már nem is követem a Jobbik politikáját. Lassan a nagy Fletó táncikálására emlékeztet.

Nem vagyok pártfüggő, de a nemzetért való politizálásra oda szoktam figyelni. No, a Jobbik ez ügyben soha sem hozott lázba. A 2006-os év őszi eseményei során igen közel voltam a Kossuth téri mozgásoknak, amelyek sok érdekességet hoztak. Csakhogy a Jobbik sokkal inkább a FIDESZ-KDNP lejáratását szolgálta, mintsem Gyurcsány megbuktatására való irányultságot. Már akkor is!

Ha a Jobbik, s Toroczkai (Tucsek), valamint Budaházy nem játsszák el összes barátjukkal és üzletfelükkel a nagy balhécsinálót, Gyurcsánynak sokkal nehezebb lett volna eljátszani a törvényesség őrét, miközben kilőtték néhány ember szemét, ezrek könnyezték meg a 23-i rendőri akciót, s százakat kínoztak és aláztak meg.

Lehet, hogy javíthatatlan vagyok, de már akkor is felfigyeltem arra, mennyire malmára hajtja a vizet Fletó miniszterelnök úr Vona és különösen Toroczkai és Budaházy. A Kossuth téren szinte folyamatos volt a FIDESZ-KDNP lejáratása, sőt a téren a kiszorítása is. S az akkor oly radikális, később állandóan izmozó, gárdázó Toroczkai (Tucsek) ma a Jobbik legártatlanabb báránya. Ez is jó lesz valamire.

Közben persze Európában Orbán és kormánya az EU vezetésében továbbra is fekete bárány – egyre kisebb körökben. A 31 éves Kurz, az új osztrák kancellár kifejezetten jó viszonyt ápol vele, s nyugaton már azzal riogatnak, hogy kialakul egy közép európai blokk, a V-4 Ausztriával kiegészülve, s bizony Romániából is érkeznek szimpatizáló hangok, sőt Bajorországból is. Bár lenne így!

No, ezt már Merkel Mutti sem tudja lenyelni. S Magyarország ismét történelem-meghatározóvá válhat. A világtérképen is változnak a figurák és irányok. Az Iszlám Állam megfenyegette, György angol főherceget, a kis trónvárományost. No, az ilyen események fel szokták bolydítani az angol közvéleményt, akárcsak a futballszurkolókat két világvezető focista, Messi és Neymar megfenyegetése. A Szaúdi Királyság trónvárományosa pedig bejelentette, hogy a radikális iszlámot vissza kell szorítani, s mérsékelt irányra kell terelni a vallást. Katart pedig mint az arab terrorizmus támogatóját blokád alá vonták.

No, ennyit a sakktábláról idehaza és külföldön. Nem semmi, mondhatnánk jelenkori szlengben.

Hát nem ám! Így zajlik a világtörténelem napjainkban!