Tessék választani!

Nincs nyugalom az ellenzéki pártoknál. Készülnek bőszen az Orbán-kormány leváltására, és közben elképesztő amatőrizmussal járatják le saját magukat. Megint az MSZP lépett elő egy Botka-utóddal, Balázs Pétert megjelölve „közös” miniszterelnök-jelöltnek. Az ATV stúdiójában az a képtelen helyzet állt elő, hogy az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan bejelentette, hogy erről Balázs Péterrel már telefonon is egyeztettek. Majd pár perc múlva ugyanabban a székben Balázs Péter volt a vendég, aki nemes egyszerűséggel meghazudtolta Tóthot, mondván, hogy semmiféle telefonbeszélgetés vele erről nem volt. A műsorvezető igen kínos helyzetbe került. Ki az, aki hazudott? Az MSZP magas pozíciójában ülő Tóth Bertalan? Vagy az ebben a stúdióban közkedvelt és gyakori vendég, Balázs Péter?

Ennyire felkészületlen, össze-vissza kapkodó szocialista párt még nem készült választásokra. Botka bedobása, hozsannázása, majd dicstelen leszereplése után még mindig nem fogták fel, hogy nem ők fújják az ellenzéki passzátszelet. A Lattmann-féle ki-kinek és mikor hazudott szegényházi sztori után most itt az új, totális melléfogásuk. Nagy kérdés, hogy a Botka-Lattmann-Balázs Péter akciók után miért csodálkoznak azon, hogy lassan küzdeniük kell, hogy elérjék majd az öt százalékot. Gyurcsány lett az, aki az ilyen ATV-este után hátradőlhet, és rendelhet egy kávét. 

Volt ennek a Balázs Péter-féle beszélgetésnek egy egészen különös mellékszála is. Miután a pestisrácok.hu portál lehozott egy alig félreérthető, ügynöki dokumentumot a fiatal Balázs Péterről, a műsorvezető (Rónai Egon) kerek-perec rákérdezett: volt-e ön III/2-es ügynök? Az addig mindenre határozott egyértelműséggel reagáló, egykori külügyminiszter erre a nyílt kérdésre egy hosszú, önigazoló munkaköri leírás-szerű feleletet adott. Amiből minden kiderült, csak az nem, hogy az ügynök volt-e kérdésre igen vagy nem a válasza.

Visszatérve a ma még aktuális miniszterelnök-jelöltekre, köztük Szél Bernadett nagyon optimista. 

Különösen most, hogy a szocialisták így leégtek a jelöltjeikkel. Esélye sincs, de kétségtelenül szerezhet szépen szavazatokat a választásokon az LMP-nek, mint egyedüli női jelölt. Karácsony Gergely feltehetően az Együtt-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. Ehhez még ki kell trükközniük azt, hogy ne két pártként induljanak, mert akkor 10%-ot kell elérniük, holott még együtt sem számíthatnak 1-2%-nál többre. 

A legrosszabbul Vona Gábor járt. Nagy nehezen talált egy milliárdos támogatót Simicska személyében, médiabirodalommal, plakátfelületekkel. Erre feltámad elhullt poraiból a Független Kisgazda Párt, és bejelenti, hogy az LMP-MSZP-Kisgazdapárt(!) közös miniszterelnök-jelöltnek Simicska Lajost kívánja felkérni. 

A fenti névorgia alapján a kormányváltásra vágyó polgártársaknak nem lesz könnyű kideríteniük, hogy ki is itt az igazi ellenzéki jelölt, és ki az, aki csak szélhámoskodik a nevekkel. 

Ami biztos: a Fidesz-KDNP támogatóinak ilyesféle gondjuk nem lesz jövő áprilisban sem.