Felderítők: miért kell mozogni?

A vendégeim akik ellátogatnak hozzám edzéseimre leggyakrabban a fogyást mint varázsszót említik meg kezdetben fő céljuknak. Persze jól hangzik az életmódváltás, egészség, jó állóképesség elérése is, de a legmotiválóbb hatása a mozgásnak a tükörben látott külsőségekben rejlik.

A második leggyakoribb ok, amit már a fájdalom motivál, az nem más mint az ülőmunkák, a 21. századi ember fő problémája, a gerincbántalmak (porckorong kopás, sérv...) következményei.

Mindannyian arra törekszünk, hogy a kicsiknek élményeket, a gyerekeknek egészséges, boldog környezetet teremtsünk. Sajnos a kisiskolásokat, 7 évesen már belekényszerítjük egy passzív üldögélésbe, és a napjuk nagy részét az iskola padban töltik. Hátizsákjukban cipelik a még fejlődő vázrendszerükkel a súlyos tankönyveket, és szabadidejükben is a telefonos kütyüket nyomkodják lehajtott fejjel.

Vannak kutatások, melyek azt vizsgálják hogy változik az elsősök futómozgása az ovi utáni évben. Az eredmények is azt igazolják hogy a gyerekek mozgástartománya jelentősen visszafejlődött pár hónap padban üldögéléstől.

Aztán ez a folyamat az egyetem elvégzéséig elkísér minket, és a 21. században a munkahelyek 90%-a ülőmunkával telik. Kocsiba beülünk, hogy a sarki boltig eljussunk, munka után pedig örülünk, ha kicsit lehuppanhatunk a kanapéra a tévét bambulni.

Ez megy. Alig kirándulunk, alig sétálunk, kevesen járunk mozogni még úgy is, hogy divatba jött a hobbifutás, edzegetés, "mentes" étkezés posztolása a közösségi oldalakon. Lehet hogy 25 évesen még nem élsz fájdalommal, de ha a fent említett életmódot folytatod, sajnos el kell keserítselek hogy nagy kockázatnak van kitéve egészséged. Még nagyanyáink, szüleink egy aktívabb, mozgásban gazdagabb hétköznapokat éltek, addig a mi generációnk napról-napra a "tunya" életmódjával tönkreteszi magát.

De mi is történik velünk a széken ücsörögve?

  • kóros izomtónus eloszlás alakul ki a szervezetben
  • nyaki izmok görcsössé válnak
  • mély hátizmok háttérbe szorulnak, elsorvadnak
  • vállak előreesnek
  • gerinc görbületeinek egyensúlya megbomlik
  • gerincoszlop rendellenesen terhelődik
  • porckorongsérv alakulhat ki
  • végtagok zsibbadása
  • fejfájás, szédülés

Elég szörnyen hangzik, és sajnos rengetegen nem csak elképzelik ezeket a fájdalmas tüneteket, hanem át is élik azokat.

Mit tehetünk? Nincs csodakapszula, varázsige..., MOZOGJUNK!

Ha szerencsésebb helyzetben vagyunk és még nem élünk mindennapos fájdalomma, akkor itt az idő, vágj bele! Sétálj, válassz sportot, kísérletezz, élvezd a fájdalom mentes mozgalmas életet. Akkor kezded el értékelni egészségedet ha már túl késő. Te légy résen és előzd meg a mindennapos problémákat a mozgással. Arról nem is beszélve, hogy családunk épül, kapcsolataink pedig a közös túrákkal, rendszeres sporttal csak szorosabbá válnak.

Ha baj van akkor pedig fordulj szakemberhez, válassz az állapotodnak megfelelő sportot. Vázizom erősítő, CORE izmokat fejlesztő és izület kímélő szüper sportok pl. a jóga, TRX, úszás, tempós séta.

Edzéseimen hatalmas hangsúlyt fektetek a gerinc állapotának megóvására, a mélyizmok erősítésére.  Már kívülről fújják vendégeim a fontos alapokat , "derék a talajon van", "hátad egyenes", "derék nem megy vízszint alá"...A statikus CORE-t fejlesztő gyakorlatok (pl. Plank variációk) óráim állandó "vendégei". Ezek a legfontosabb szempontok, nem a felpumpált, páváskodó izmok.

Várlak szeretettel, oldalamon, és személyesen óraimon megtalálsz :)

További információt és képeket a "Felde Rebeka oldala" facebook lapon találhattok és persze továbbra is a Felderítőkön és itt: http://zonaedzes.hu/.