Ellenzékváltás

Nem a Fidesz keres új ellenzéket, hanem az ellenzék fogyatkozó hívei gondolják egyre inkább, hogy egy másik párthoz kellene csatlakozniuk. A közvélemény-kutatásokból látszik, hogy Orbán Viktor jól határozta meg a közhangulatot. Öt hónappal a választások előtt nem kormányváltó, hanem ellenzékváltó a hangulat. Ennek legfőbb oka, hogy a korábbi váltópárt, az MSZP egyre mélyebb válságban van. A valamikori, nagy szocialista szavazóbázis rohamosan csökken. Nincs rend, nincs pártfegyelem. A pártvezetés egyre gyengébben politizál. Mindenki össze-vissza nyilatkozik, és közben önteltek, úgy, mintha még képesek lennének a 2002-es vagy 2006-os eredmény elérésére. El szeretnék „zavarni” az Orbán-kormányt, de arra sem képesek, hogy az általuk választott miniszterelnök-jelölt mögé felsorakozzanak. Egy biztos: áprilistól nem ők fognak kormányt alakítani. Sem a DK-val közösen, sem egyedül. Ha egy kis szerencséjük lesz, és a hűségesebb választóik mellettük maradnak, akkor talán megelőzhetik Gyurcsány pártját. 

Egyes elemzők szerint ma már nem a Jobbik és az MSZP küzd a legnagyobb ellenzéki párt szerepéért, hanem a Jobbik és az LMP. Ennek a parlamenti demokráciákban nagy a jelentősége. A fontos bizottsági helyeket az ellenzék a választáson elért eredményei alapján szerezheti meg. Nem véletlen, hogy a német szociáldemokraták azért (is) akarnak ellenzékben maradni, hogy ne az Alternatíva Németországért párt legyen a legerősebb ellenzéki szereplő. 

Az LMP cikkcakkjai, és vezetője, Szél Bernadett agresszív Orbán-ellenessége nem elég ahhoz, hogy más ellenzéki pártok szavazói jelentős számban hozzájuk váltsanak. A Jobbik sem nyert szavazókat azzal, hogy szert tett egy milliárdos médiatulajdonos támogatására. Aki minden jel szerint markában tartja a Vona-pártot. Gondolhatták volna, hogy ez így lesz. Az igazi jobbikos választók szemében ez inkább tűnik egy „levetett holmi” átvételének, mint pozitívumnak. És nagyon úgy néz ki, hogy nekik lesz igazuk. 

Mindeközben a Fidesz köszöni, jól van. Az ő választóik nem keresnek új pártot. Sőt: a volt ellenzéki szavazók közül is sokan a Fideszhez váltanak. A közvélemény-kutatások szerint egyre nő az előnyük. Nem véletlenül. A mostani pártkongresszuson ismét kiderült, hogy a Fidesz egy stabil, igen jól szervezett párt. Nem egyszemélyes alakulat, hanem az alapítók mellett már kipróbált vezetők sora dolgozik, és egy tehetséges, fiatal generáció is komoly posztokon bizonyíthat. A Fidesz-kormány pedig – álmodjon mást az ellenzék – megelégedésre vezeti az országot. Vezetője, elnöke – vita nem volt felőle – ismét Orbán Viktor maradt.

Bár Vona Gábor – ő mondta önmagáról –, sokkal jobb miniszterelnök lenne. Bizonyítja ezt az – teszi hozzá –, hogy egyenesen a nagy Havas Henrik ír róla könyvet. Elnézve a Havas-könyvek főszereplőit, ezzel Vona helyében nem nagyon dicsekednék. Mert attól még, hogy Havas könyvet írt a drogosokról vagy a prostituáltakról, sajnos a drogosok drogosok, a prostituáltak prostituáltak maradtak.