Merkel inog, de marad

Két hónappal a német választások után sem sikerült megegyezniük a pártoknak egy új kormány alakításában. Ellenkezőleg: a Szabaddemokrata Párt (nincs köze a magyar volt SZDSZ-hez) „inkább nem kormányzunk, mint rosszul kormányozzunk!” – felkiáltással felállt a tárgyalóasztaltól. Így Angela Merkel kancellár nem tud új kormányt alakítani. 

Merkel végső soron az elhibázott migránspolitikájának köszönheti ezt a helyzetet. A választásokon megbüntették a választók, amiért százezreket rászabadított az országra. A migránsellenes Alternatíva Németországért Párt (AfD) bejutott a Bundestagba, felborítva ezzel az évtizedek alatt kialakult német pártstruktúrát. Merkelék pártuniója (CDU/CSU) ugyan a legerősebb maradt, de egyedül nem tud kormányt alakítani. Így Merkel csak ügyvezető kormányfő. Kisebb döntéseket hozhat, de törvényeket, rendeleteket nem alkothat, és az Európai Unióban is csak tárgyaló pozícióban van. A német parlament jóváhagyása nélkül semmi komolyról nem szavazhat, semmiféle, az országra érvényes EU-döntést nem hagyhat jóvá. Így az Európai Unió legerősebb országa jelenleg nem rendelkezik egy döntőképes képviselettel. 

Miközben az angolok éppen kifelé eveznek az EU-ból, a németeknek, osztrákoknak nincs kormányuk. Az EU jövő évi döntéseihez szószólónak marad a kezdő francia Macron, meg a bürokrata Juncker. Merkelnek most végig kell járnia egy kínos procedúrát ahhoz, hogy új választásokat lehessen kiírni. Egy ekkora súllyal bíró ország nem maradhat sokáig ügyvezető kormánnyal. Merkel azonban nem hátrál. Úgy tesz, mint aki jól végezte a dolgát. És nincs a pártjában, a CDU-ban egy kormányzásra képes utód sem. Ugyanis minden tehetséges, a rá egy kicsit is veszélyes politikust elüldözött, leváltott, kiutált. Minden párt, amely összefogott vele, vesztesként került ki a hatalomból. Nem véletlen, hogy a szabaddemokraták, akiket egyszer már a Merkellel való kormányzás kibuktatott a Bundestagból, ezerszer meggondolták, hogy belefussanak-e a kancellár asszony újabb csapdájába. Inkább ellenzékben maradnak, de nem akarnak egy balosba hajló kormány tagjai lenni. 

Nincsenek ilyen skrupulusai a magyar balliberális világ egyik megmondó asszonyának, Heller Ágnesnek. Minden fórumot megmozgat azért, hogy a korábban általa is lefasisztázott, le antiszemitázott Jobbikkal a baloldal pártjai összefogjanak. Az Orbán-gyűlöletben odáig jutott – nem egyedül az elvbarátai között –, hogy az ország kormányozhatóságánál is fontosabb számára a Fidesz újabb győzelmének megakadályozása. Heller is, követői is pontosan tudják, sőt mondják is, hogy egy Jobbik-MSZP-DK-LMP összeborulásból kormányzóképes formáció nem tudna kialakulni. Mégis, az ország jövőjénél is fontosabb számukra, hogy ne Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt. Felelőtlen, és végtelenül cinikus álláspont ez.

A németeké gazdag ország, meglesznek egy gyengébb Merkellel vagy Merkel nélkül is. Hogy Magyarország sorsa egy helleri megoldással ismét a csőd lenne, az nem kétséges.