Másnapok

Ez az egész Gergely-naptár, reformok ide vagy oda, sok keveredést tud csinálni. Az idén például éppen keddre esik karácsony második napja. Ez persze csak nekem gond, hiszen, ha marad a menetrend, akkor ez az írás éppen karácsonykor jelenik meg.

Nem igazán tudom, mit írhatnék erről az ünnepről, néha úgy érzem, megírtak már róla mindent. Ilyenkor karácsony táján nagyon fogynak a könyvek, néha még a nagyon különös könyvek is. Bár egy időben sok sci-fit olvastam, mégis csak nehezen tudom elképzelni azt az embert, azt az indítékot, amikor valaki karácsony másnapján este, miután elmentek a vendégek és a család minden tagja elvonul kicsit a saját kuckójába, nos, akkor valaki leül és elkezdi olvasni az Orbán-rezsimről szóló könyvet.

Van-e a világban ekkora fájdalom, létezik-e olyan sorscsapás, amely a rengeteg valódi könyv helyett egy ilyet ad valakinek a kezébe? Bizonyosan van ilyen, hiszen a könyv állítólag jól fogy. 

Pedig, ha valakinek éppen a közeli és a távolabbi múltról támad kedve olvasni, akkor akár Fülöp Zsuzsanna Somogyszil című könyvét is a kezébe veheti, sőt, ha azt veszi a kezébe, akkor egy jól megírt könyvből ismerheti meg egy somogyi kis falu történetét, a török hódoltságtól napjainkig. A könyv miközben egy speciális faluról szól, egyben az összes dunántúli falu története is, a magyar vidék története. Egy kísérlet arra, hogy a gyökerekbe kapaszkodva, új hajtások növekedhessenek a jövő felé. 

Mert nehéz elképzelni azt a Magyarországot, ahol az utak egy része a semmibe vezet, más részük pedig kihalt falvakon át visz egy-egy szerencsésen megmaradt településre.

Karácsony második napján ülni a fa mellett és olvasni a múltról, egy helyről, mely örökre ott maradt az ember szívében, még ha a sors máshova vetette is. Elgondolkodni a dűlőkről, az erdőkről. Egy faluról, ahol van evangélikus és katolikus templom és ahol volt zsinagóga, sőt külön zsidó temető is. Egy faluról, ahol együtt éltek magyarok, svábok, Horvátországból menekültek, és a Felvidékről kitelepítettek, ami vásározó hely volt, és gyermekkoromban még kivasút is járt oda. Egy hely, mely egyediségében is hordozza a magyar vidék sorsát, és lassan, de talán nem megállíthatatlanul süllyed az enyészet felé.

Karácsony másnapján, amikor az este fogytával, fogy az ünnep is, szomorú és mégis felemelő olvasmány a Somogyszil című könyv, mely nem több, nem kevesebb, mint az élet, a maga néha előre kiszámítható, máskor meg váratlan fordulataival. Krónika az elmúlásról és a változásról.

Persze a harcosabb lelkeknek ez kevés lehet, de nekik sem kell aggódniuk, mindig akad valaki, aki segít, hogy rossz kedvük telét soha ne feledjék.