A baloldal bajai

Hallgatom Molnár Gyulát, az MSZP soros elnökét, amint győzelemről álmodik. Miközben pártjának a nemzetközi szociáldemokráciánál is mélyebb gondjai vannak. A szocdem pártok szinte mindenütt lejtmenetben vannak Európában. De Molnáréknak még ott van a Gyurcsány-effektus is. Azzal a volt szocialista elnökkel egyezkednek, aki szétszedte a pártot, és egy új pártot kanyarított ki belőle, magának. 

Volt ilyen pártelnöke a német szociáldemokratáknak is. Oscar Lafontaine elnök is lelépett, és új pártot gründolt. Azóta Lafontaine-nel és pártjával szocdem politikusok szóba sem állnak. Molnárék ahelyett, hogy a pártjuk közelébe sem engednék Gyurcsányt, lepaktáltak vele. 

Az MSZP-ben persze régóta nincs nyugalom. Megalakulása óta volt elnök Nyers Rezső, Horn Gyula, Kovács László, Lendvai Ildikó, Hiller István, Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila, Tóbiás József, és most Molnár Gyula. Kilenc elnök, és a választások után borítékolhatóan jön a tizedik. Mert az ellenfél egy jól szervezett, összetartó Fidesz, amelyiket – kisebb intermezzóktól eltekintve – megalakulása óta egy erős, karizmatikus elnök, Orbán Viktor vezet. 

Az elnökök közül Gyurcsány Ferenc ártott a legtöbbet a szocialistáknak. Katasztrofálisan kormányzott, jött az őszödi beszédével, a békés tüntetők szétverésével, és csúfos bukásával. A párt eladósodott, vezérkarát gyenge utódokra cserélték. A fiatalítás sem a vezetésben, sem a tagság körében nem sikerült. Ma az MSZP a létéért küzd. Elemi hibájuk, hogy nem a régi, hűséges szavazóiknak, hanem a pesti balliberális értelmiségieknek, médiaköröknek akarnak megfelelni. Nem véletlen, hogy a nekik tetsző – Fodor Gábor-i karakterű és képességű – Karácsony Gergelyt importálták miniszterelnök-jelöltnek. Aki az LMP-s tagságától eljutott a kommunistákig, amikor most aláírt velük egy marxista felütésű szövetséget. Karácsony amúgy – érdemes figyelmesen meghallgatni –, összevissza beszél, és ellentmondásokba keveredik. Fogalma sincs, hogy mit jelenthet egy ország vezetése. Hogy az MSZP hová tette az eszét, amikor kiválasztotta, érthetetlen.

A párt klasszikus szociális témáit közben a Fidesz-kormány sorra megvalósítja. Így Molnáréknak nem maradt más, mint az oktatás- és az egészségügy. Az oktatásügy is, de különösen az egészségügy, életveszélyes terület. Belefogtak Gyurcsány alatt – és fényesen bele is buktak. Még a gazdag német kormány sem mer nekiállni egy egészségügyi reformnak. Ez egy olyan komplikált terület, amibe radikálisan belenyúlni programozott bukás. Az okos pártok éppen azt teszik, amit a Fidesz: nagy pénzeket fordítanak kórházak építésére, korszerűsítésére, az orvosok, dolgozók bérére, de a rendszert csak kis lépésekkel próbálják megreformálni. 

A Molnár-Karácsony duó mégis azt ígéri, ha győznek, az MSZP újra nekilát az egészségügyi és más reformoknak. Ígérhetik, mert győzelmi esélyük nincs. Boldogok lehetnek, ha bejutnak a Parlamentbe. Mi pedig kíváncsian várjuk, hogy ki lesz a szocialisták tizedik, jubileumi pártelnöke.