Felderítők: az élet, mint a fánk, frissen és melegen isteni

Mai blogunk a gasztronómia kerek, vagy hosszukás, égetett vagy kelt, sós vagy édes és világszerte ismert finomságát mutatja be nektek, a fánkot. Igazán aktuális, hiszen régi népi hagyományaink, szokásaink mint a farsang vagy disznóvágás is az olajban, zsírban sütött fánktól az igazi.

Kevesen sejtenénk, hogy ez a finomság már az ősi Egyiptomban is ismert volt, és a világban azóta is minden ország gasztrókultúrájában valamilyen formában megtalálni. Kanadában fogyasztanak a legtöbbet belőle,de számos más országban istenítik, vagy éppen az élethez hasonlítják :

Az élet, olyan mint a fánk. Frissen és melegen isteni, bár néha megfekszi a gyomrunkat.

Fánk szavunk a szász eredetű fankox szóból vezethető le. Erdélyi neve a pánkó, Baranyában huppancs, Borsodban krepli, Felvidéken siska, palócoknál pampuska néven is előfordul. De nem csak a neveik, hanem fajtáik is igen sokszínűek :

Magyarországon nincs farsang szalagos fánk nélkül, nagyi asztala csöröge/forgácsfánk nélkül, vagy csak formájában eltérő rózsafánk nélkül. Gyakran sütünk erdélyi túrófánkot , formája lehet gömbölyű és párna alakú is. Kevésbé elterjedt, az ördögpirula, kelt tésztából készült kakaóba, porcukorba hempergetett fánkkülönlegesség. Imádjuk a képviselő fánkot, a mi eklerünket.

És nézzük a fantasztikus fánkcsodákat a nagyvilágból :

1. Churrus a spanyolok kedvence:
Hazánkban is elterjedt, egyre gyakorlibb téli vásárokban a kürtőskalács mellett. Csokiba mártva az igazi, receptünket ti is megismerhetitek lejjebb ;)

2. Oliebollenje a Holland fánk:
Újévkor fogyasztják a legtöbbet, aszalt gyümölcsökkel tarkítva.

3. Lukumádesz a görög fánkocska :
Mézes sziruppal locsolják le a kelt gombóckákat.

4. Berliner, avagy a berlini töltött fánk :

5. Tarkedli a cseh fánk :
Gyümölcsszósszal tejszínhabbal tálalt, egy speciális serpenyőben sütött kis lepényfánk.

6. Amerikai fánk.
Minden amerikai film főszereplője a cukormázzal díszített, vaníliával töltött, vagy üres lukas finomság. Az amerikaiak minden évben megünneplik a fánk világnapját, és megemlékeznek a világháborúban katonáknak fánkot osztogató állampolgáraikról is.

7. Ekler fánk, a francia különlegesség :
A hosszúkás alakú, habkönnyű fánkok félbevágva töltöttek és a tetejük csokimázzal van leöntve az eredeti recept szerint.

8. Szintén francia croquembouche (krokanbus):
Imádjuk!!! Volt szerencsénk többször is elkészíteni ezt a hihetetlenül finom és mutatós finomságot. Az apró égetetttésztából készített fánkokat vaníliasodóval töltjük, karamellel egy magas kúp alakú tornyot készítünk belőle amit leöntünk a házi karamelléval. Csoda valóban!

CHURRUS fánkunk Svédországból :

A tésztához:

  • 12 dkg puha vaj
  • Pici só
  • 15 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 2,5 dl víz
  • Olaj a sütéshez
  • fahéjas cukor a meghempergetéshez

A vizet a vajjal és a sóval egy edényben felforraljuk, egy mozdulattal hozzáadjuk a lisztet, intenzíven keverni kezdjük fakanállal, és ezt úgy 2 percig abba sem hagyjuk −közben a massza el fog válni az edény falától. Lehúzzuk a tűzről, és kicsit átforgatva hagyjuk hűlni 2 percig, majd egyesével belekeverjük a tojásokat is. A végeredmény egy lágy, úgynevezett égetett tészta lesz − hasonló a képviselőfánk vagy profiterol alapjához. A kész tésztát habzsákba töltjük, és  rudakat nyomkodunk belőle közvetlenül a 170 fokos, bő olajba, és szép aranybarnára sütjük őket. A kisült churrosokat még melegen fahéjas cukorba forgatjuk. Csokimázba, pudingba karamellbe forgatjuk.

Imádni fogja mindenki :)

További információt és képeket a "Felde Rebeka oldala" facebook lapon találhattok és persze továbbra is a Felderítőkön és itt: http://zonaedzes.hu/.