Kutya a pártban

A német Bild Zeitung szerkesztősége - hogy érzékeltesse, mekkora káosz van a Német Szociáldemokrata Pártban (SPD) - egy Lima nevű, kutyaigazolvánnyal rendelkező ebet beléptetett az SPD-be. Lima kutyát simán fel is vették a pártba, sőt kiküldték a címére azt a szavazólapot is, amivel a szociáldemokrata tagok arról szavazhatnak, hogy a párt részt vegyen-e Merkel kormányában. Az SPD-nek a kutya-ügy rettentő blama. Ez a párt valamikor 40% fölötti eredményével kormányváltó erő volt, olyan kancellárokkal, mint Willy Brandt, Helmut Schmidt vagy Gerhard Schröder. A legutóbbi mérések alapján már csak 16%-ot érnének el. Ilyen mélységekben még soha nem szerepelt Németország legrégebbi pártja. Az ideiglenes vezetőség kapkod, hetente változtatja a véleményét, totális a szervezetlenség. Így kerülhetett be a pártba Lima, a kutya is. Aki végül is nem szavazott, mert a Bild szerkesztői nyilvánosságra hozták a tréfát.

A német szocdemek honi testvére, a Magyar Szocialista Párt helyzete – kutya nélkül –, megdöbbentően hasonlít az SPD-re. Most, a választások előtt, a megmaradt hívek igencsak csodálkozhatnak azon, hogy mi történhetett a pártjukkal. Horn Gyula és Kovács László néhai kormányváltó pártja olyan messze került a kormányváltástól, mint még soha. Ha elérnék a 16%-ot, mint ahol most német elvtársaik vannak, nagy öröm lenne az MSZP-ben. Erre sok esélyük nincs. Mert fajsúlyos szereplőket nem tudnak prezentálni, és a régi szoci bázisaikat is feladták.

A legjobb példa erre Dél-Dunántúl, Baranya, Pécs, Somogy és Kaposvár. Még a 2002-es választások után történt, hogy a Pécs helységtáblát áthúzta valaki, és Moszkvára javította. Pécs, a korábbi vörös bányászváros ugyanis Toller László, Szili Katalin szocialista fellegvára volt. Ott a Fidesznek nem termett sok babér. Toller (és utódja) halála, majd Gyurcsány őszödi beszéde után Szili Katalin már súlyos vereséget szenvedett a polgármester-választáson. Ma az az elképesztő helyzet, hogy Pécs választókörzeteiben a szocialistáknak még csak jelöltjük sincs. A parlamenti frakcióvezető, Tóth Bertalan visszalépett a nemrég még Fidesz-köreihez tartozó független Mellár Tamás javára. Egy másik körzetet szégyenszemre átadtak a DK-nak. 

De Kaposváron is hasonló a helyzet. Pedig valamikor itt győzedelmeskedett és miniszter lett a szocialista Lamperth Mónika, de idevalósi volt a szocialista kormány minisztere, Gyenesei István is. 

Szili, Toller, Lamperth még nevek voltak (a maguk módján) az MSZP-ben. A mostaniak már csak árnyékai ezeknek a politikusoknak. Feladták hadállásaikat, átadták a helyüket függetleneknek vagy az MSZP-t szétbomlasztó, ismeretlen gyurcsányistáknak. Ugyanígy tett Mesterházy Attila, Tóbiás József, és még jó néhány szoci vezető más városokban. 

Ez a helyzet a magyar szocialista körökben. És a németeknél is. Berlinből most izgatottan várjuk a hírt arról, hogy összeült-e már az SPD etikai bizottsága, hogy kizárja Lima kutyát a pártból.