Helyi és országos érdekek

Hódmezővásárhelytől hangos a baloldal. A győztes polgármester a Jobbiktól, az LMP-től, az MSZP-én át a DK-ig támogatott induló volt, miközben azt hangoztatta, hogy ő független. Hogy nem az, azt pontosan bizonyítja az első döntése: azonnal kinevezett egy szocialista alpolgármestert, majd összeölelkezett az MSZP-s Botka Lászlóval. Rögvest visszavonta a kampányígéretét, az építményadó elengedését. Ezzel a legjobb szocialista hagyományok követője lett. Közben járja a baloldali médiát, és ahogy csak bírja, szidja a Fidesz-kormányt. 

Csodálom, hogy ennek ellenére a helyi Fideszes-többségű testület, sőt, a körzet országgyűlési képviselője, Lázár János is korrekt módon azt nyilatkozta, hogy a város fejlődése érdekében támogatni fogja az új vezetőt. Meg vagyok róla győződve, ha nem változtat Márki-Zay ezen a magatartásán, egy idő után vége lesz ennek a támogatásnak. Nincs ember, nincs párt, aki azt élvezi, hogy folyamatosan csepülik, támadják. A „független” polgármester pedig így azt fogja elérni, hogy egyetlen kezdeményezését sem fogja megszavazni az önkormányzat testülete. Egy virágzó, a Fidesz-vezetés alatt nagyszerűen fejlődő város fog megtorpanni. Hogy ez kinek jó, azt majd Márki-Zaynak kell megmagyaráznia. 

A vásárhelyi döntés persze nem mintaértékű az áprilisi választáshoz. Amíg a helyieknek az építményadó, a közvilágítás vagy éppen az óvoda volt a téma, netán a másik jelölt nem volt szimpatikus, addig országosan egészen más mozgatórugói lesznek a szavazásnak. A nagy, nemzeti témák, a szuverenitás, a gazdaság fejlődése, családtámogatás, a folyamatos bérfelzárkóztatás, a munkanélküliség felszámolása, a közbiztonság kérdése lesz áprilisban fontos a magyar választóknak. És természetesen a fő Fidesz-kampánytéma, a migráció megállítása, az idegenek Magyarországra telepítésének megakadályozása. 

Az ellenzék hirdeti is, hogy a migrációt a Fidesz túlhajtja. Ebben nagyot tévednek. Egyrészt mindenki élénken emlékszik még a Röszkéről, majd a Keletitől az autópályán vonuló migránstömegre, a horvát határról buszokkal az osztrákokhoz szállított muszlimokra, és pontosan tudja, hogy ők még itt vannak Európában. A zömük Németországban, táborokban. Egy sor, újonnan érkező pedig Görögországban és Olaszországban. Őket szeretnék sok ezrével szétosztani az EU országai között. Merkel kijelentette, hogy ezt mindenképp ki akarja kényszeríteni. Nagy vita lesz ebből. Elképzelni is rossz, hogy Merkellel, Macronnal, Junckerrel szemben nem a harcedzett Orbán Viktor képviselné júniusban, a kvótadöntéskor Magyarországot, hanem a mindenre csak vigyorogni, bólogatni tudó Karácsony Gergely.

Egy városban lehet kísérletezni, de országosan maradjunk csak meg a biztosnál, az erőt, a fejlődést, a folyamatosságot jelentő Fidesz-KDNP kormánynál. Nem véletlen, hogy a németek is így választottak. Merkel már nem a régi kedvenc, mégis az ő pártjára szavaztak, mert egy ország fejlődése, biztonsága mindig fontosabb a beláthatatlan politikai kísérleteknél.