Trenyik Tamás: a hulladékgazdálkodás is egy hivatás

Trenyik Tamásra egy interjú kapcsán figyeltem fel csaknem egy évvel ezelőtt, amikor Kaposvárra költöztem, ugyanis olyan orgánuma van, olyan mély hangja, amelyet a legtöbb rádiós műsorvezető megirigyelne. A napokban ismét találkoztunk, és arról mesélt nekem, hogy mit jelent számára a munkája, és hogyan lett ő a Dél-Dunántúli Hulladékkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője három és fél évvel ezelőtt.

- 1977. május 12-én születtem Lengyeltótiban, most azonban a családommal itt élek Kaposváron. Van két kisfiam, egyikük hamarosan négy éves lesz, a másik pedig néhány hónapos. A nagyobb gyerek most van abban a korban, hogy néha orvos, néha rendőr szeretne lenni. Nem emlékszem, hogy kisgyerekkoromban lett volna ilyen célom, vagy álmom, bár később régész vagy néprajzkutató akartam lenni, de aztán nem lettem bölcsész.

Az egyetemet Keszthelyen végeztem gazdasági agrármérnökként, majd elvégeztem a környezetvédelmi szakmérnökit is. Ezt követően Fenyvesen dolgoztam egy ideig, és akkor pályáztam ide a Regionális Fejlesztési Ügynökséghez, ahová felvettek 2003-ban, így kerültem ide Kaposvárra. 2006-ban jelentkeztem a KVG-hez (Kaposvári Városgazdálkodási Zrt.), ahol 2008 végéig tevékenykedtem. Ezt követően Esztergomban kezdtem el dolgozni egy másik cégnél, ahonnan 2012-ben jöttem vissza Kaposvárra, akkor lettem a Dél-Dunántúli Hulladékkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Ez a munka egyébként nem csak egy munka. Ahogy az orvosoknál, vagy a tűzoltóknál, ugyanúgy nálunk is egy hivatás. Ha nagyon nagy szavakat akarok mondani, akkor lényegében a bolygónk megmentéséért dolgozunk. Ez azért is izgalmas, mert olyan nemes célokért tudunk dolgozni, mint a hulladékterhelés csökkentése, meg az anyag körforgásban tartása, stb. Amit mi teszünk, az már szakpolitikai szinten, sőt Uniós és világszinten is megjelenik. Globális eredményeket a helyi lépésekkel és folyamatok megváltoztatásával lehet elérni.