Weeber Klára: a kedvenc alkotásom a Bohóc az Európa parknál

Weeber Klára nevéhez rengeteg kaposvári szobor fűződik. Mondhatni az ő alkotásai meghatározzák a belvárost, hiszen a Szivárvány Kultúrpalotánál található Florentine, az Európa parknál álló Bohóc és a közelmúltban felavatott Igéző szobor is az ő keze munkájának a gyümölcse. Utóbbi alkotásának leleplezésénél mesélt az életéről, munkáiról, házasságáról.

- Budapesten születtem 1938-ban, egy meleg márciusi napon. A férjemmel Főiskolán ismerkedtünk meg, hiszen ugyanoda jártam szobrász szakra, ahová ő festő szakra. A férjem pedig kaposvári volt. Ott egymásba szerettünk, 1963-ban megházasodtunk, és ő hozott engem ide Kaposvárra, miután 25 évet Pesten éltem. Immár 52 éve pedig itt élek, ebben a városban. 52 éve ugyanabban a műteremben vagyunk együtt a férjemmel, sokszor beleszólunk egymás munkájába, kijavítjuk, kritizáljuk, de az elmúlt öt évtized alatt egyetlen egyszer sem veszekedtünk. Szóval tényleg egy csodálatos házasság a miénk.

A szakmámat illetően nagyon sokat köszönhetek Borsos Miklósnak, az ő keze alatt végeztem a főiskolát, az ő növendékeként. Még az első munkámat is úgy kaptam, hogy egy cukrászdában ültünk és felajánlotta nekem az ő egyik megbízását, hogy készítsem el én. Mindig nagyon barátságos volt, és nagyon jóban voltunk.

Azt, hogy életem során hány szobrot készítettem nem tudnám megmondani. Esetleg a köztéri szobrokat tudnám. Van Budapesten, Egerben, Barcson és még nagyon sok helyen, megközelítőleg 15-20 darab. Ezek közül talán a Fő utcán, az Európa parknál található Bohóc a kedvencem. Nagyon szerettem ezt.

Most már sajnos nagyon gyenge vagyok, nem tudom már úgy végezni a munkám, ahogy szeretném, hiszen egy szobornak az elkészítése nem könnyű folyamat. A hátamat már kétszer operálták a nyáron, és harmadikra is szükség lenne, mert a csigolyáim nagyon rossz állapotban vannak. Nem tudok állni és menni, maximum 8 lépést a lakásban.