paragrafusok „Példát kell mutatni az ítélkezésben!”

2012. 03. 23., péntek, 14:17

Változás hatja át az igazságszolgáltatást, ez adta apropóját a huszadik alkalommal megrendezett kaposvári jogi beszélgetéseknek. A tanácskozáson részt vett a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal elnöke, valamint Polt Péter legfőbb ügyész is.

jogi beszélgetések

Az előadások utáni sajtótájékoztatót Szita Károly vezette fel. A polgármester kiemelte: idén éppen huszadik alkalommal kerül sor a rendezvényre. - Kaposvár az egyetlen város, amely a jogi és közigazgatási terület legjelesebb képviselőit évről évre egyszerre látja vendégül – tette hozzá.

Dr. Darák Péter, a Legfelsőbb Bíróság jogutódjának, a Kúriának az elnöke arról beszélt: a 80-as évektől folyamatosan változó jogi környezetben kellett működni a bíróságoknak. – Nagy probléma, hogy nem bízunk eléggé a bírói függetlenségben. A jó bírák munkáját el kell ismerni anyagilag, igaz, az ítélkezőknek hivatásetikai mintát is kell mutatniuk - fogalmazott.

- Olyan szakembereknek kell dolgozni az igazságszolgáltatásban, akik kellően felkészültek, emellett a javadalmazásuk is megfelelő - ezt már dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke mondta, hozzátéve: az OBH-nak az is feladata, hogy ezt menedzselje.

- A bírói függetlenség nem azt jelenti, hogy az igazságszolgáltatás mint hatalmi ág azt tesz az adófizetők pénzén, amit jónak tart - hangsúlyozta Handó Tünde. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke hozzátette: az általa vezetett intézmény feladata három szóval - szolgáltatás, ellenőrzés, igazgatás - írható le, s ezek egyike sem érinti az ítélkezési függetlenséget.

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész is előadást tartott a rendezvényen. Hangsúlyozta: a szervezetnek mindig szem előtt kell tartania az objektivitást és nagyobb figyelmet szükséges fordítani a sértetti jogok képviseletére is. Erre jó esély van, miután az új alaptörvény az igazságszolgáltatás közreműködőjeként deklarálja az ügyészséget.

Dr. Bánáti János szerint a terheltek védekezési jogai vissza lettek nyesve az elmúlt években, noha az eljárások tisztességes lefolytatása alapvető egy jogállamban. Nincs szó arról, hogy a gyorsaság oltárán feláldozott egyes terhelti jogok miatt bárkit is hátrány ért volna, de fontos, hogy erre esély se kínálkozzon - mondta az Országos Ügyvédi Kamara elnöke.

Dr. Patyi András, a közigazgatási, rendészeti és katonai felsőoktatási képzést átfogó Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora arról beszélt: fő feladatuk, hogy a közigazgatási életpályák közötti átjárást elősegítsék. – A szervezeti kereteket kialakítottuk, most a tananyag kidolgozása van soron – mondta.

Dr. Fábián Adrián, a Pécsi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kar Közigazgatási Jogi tanszék vezetője szerint az önkormányzati törvény nem hozott átütő változást, „csak” változást. A jogi-közigazgatási döntéshozókat arra kérte, körültekintően, kellő tapintattal járjanak el munkájuk során, ha tényleg sikert akarnak elérni.

Ezeket olvasta már?