Jó nőnek lenni, csoda anyává válni

2012. 05. 04., péntek, 15:33

Megnyitotta kapuit a Csepke Egyesület anyaközpontja, a Csepke Kuckó. A lelkes anyákat tömörítő civil szervezet mától három napon át Szül(et)és ünnepet rendez, ahol érdekes és hasznos információkkal gazdagodhatnak a gyermekvállalás előtt álló nők.

A Csepke Egyesületet lelkes anyukák alapították 2011 elején. Ők úgy érezték, hogy mindazt a tapasztalatot, amit az anyává válás útján gyűjtöttek, szívesen megosztanák másokkal is, legyen szó várandósságról, szülésről, szoptatásról vagy hordozásról. Bár vannak köztük szakemberek is, legtöbbjük lelkes, jól informát, tenni kész nő. Anyák, akik hiszik, hogy jó nőnek lenni, hogy csoda anyává válni és áldás ezt közösségben megélni.

CsepkeAz egyesület tavaly már csatlakozott a "Hordozókendőt a szülészetekre" programhoz és adományozott is hordozókendőt a kórház újszülött osztályának, valamint a Borostyánvirág Anyaotthonnak. Az anyák hordozós divatbemutatóval és hordozós körtánccal vettek részt az Esély-Napon, májusban pedig "A szülés valódi természete" címmel vándorkiállítást hoztak Kaposvárra. Hordozós Napokat szerveztek és hordozást és szoptatást támogató baba-mama klubot, valamint a várandós klubot működtetnek.

Ilyen előzmények után hozták létre a kaposvári Petőfi utcában (Petőfi utca 58., középső lépcsőház, Fsz/1.) az anyaközpontot.

Az anyaközpontok olyan közösségi házak, helyek, melyek nők, anyák és gyermekeik számára kínálnak programokat, lehetőséget, teret játékra, tanulásra, pihenésre, közös és egyéni tevékenységekre. Ahol beszélgethetnek, tapasztalatot cserélhetnek és megpróbálhatják felfedezni a nőiség ősi és ösztönös tudását. Szerintük ugyanis mindenki tudja belül hogyan kell várni a babát, szülni, gyereket nevelni, csak túlszabályozott világunkban ezt már elfelejtettük.

A szül(et)és ünnep programjai

Május 4. - péntek

15.00 Kis Zsófia  - megnyitó
15.15 Harmat Hajnal -  bába, szülésfelkészítő

Útravaló szüléshez - Hogyan és mire érdemes (fel)készülni

Május 5. - szombat

9.30  Kaposvári Védőnői Szolgálat

A várandósság alatt végzett vizsgálatok, azok szükségszerűségének okai, vizsgálatok értékei, azokra adható válaszok

10.30 Szegfy Szonja - reiki mester és légzés tréner

Alternatív módszerek a szülés előtt, közben és után: Hogyan tudunk magunknak és babánknak segíteni jógával, légzéstechnikákkal, reikivel? Hogyan oldhatók a születési traumák transzlégzéssel? Személyes tapasztalatok a hipnoszülés módszeréről.

11.30 Németh Edit - kineziológus

Érzelmeink hatása életünkre a várandósság, a szülés és a születés alatt - hogyan tud segíteni a kineziológia és a Bach-virágterápia.

Május 6. - vasárnap

15.00  Bérces Virág - dúla

A női lét 13 archetípusa. Egy különleges útmutató női létünk és kollektív képességeink mélyebb megismeréséhez. A női teremtő erő a szülés tükrében.

16.30 Záró női kör - Érzések, élmények, tapasztalatok. Nőktől nőknek.


További információ:

babahordozo.kvar@gmail.com

Várnainé Kriszta 30/307-94-32

 

Ezeket olvasta már?