Meleg tél volt, jár vissza a fűtésköltségből

2014. 07. 03., csütörtök, 16:13

11 ezer forint – ennyi pénzt kapnak vissza átlagosan a távfűtött lakásokban élő kaposvári családok júliusban. Változik az elszámolás is: két számlát kapnak a lakók. A megtakarítások elsősorban annak köszönhetőek, hogy enyhe volt a legutóbbi tél.

Az idén hatályba lépett az egységes közszolgáltatói számlaképről szóló törvény. Ennek megfelelően a távfűtéses lakásokban élők először a júliusi részszámlájukat kapják kézhez. Ezt július 14-ig kellene rendezniük, hogy a második számla kibocsátásakor már figyelembe lehessen venni. Ez a második számla tartalmazza a 2013-14. évi fűtési szezon elszámolását.

- Az egyenleg alapján történik a visszafizetés – mondta Zanatyné Uitz Zsuzsanna távfűtési üzemvezető. – Aki csoportos beszedési megbízással fizet, a teljes összeget visszakapja. Aki csekken fizet, ezer forint feletti túlfizetés esetén szintén visszautaljuk számára a pénzt, ha annál kevesebb, akkor a következő havi számlájában jóváírjuk.

A Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. összesen 79 millió forintot utal vissza a több mint 6800 távfűtéses háztartás jelentős részének. Természetesen nem minden fogyasztónak, s nem is egyforma összeget. Ez attól függ, ki mennyi előleget fizetett, végeztek-e mostanában fűtéskorszerűsítést, és attól is, hogy milyenek a felhasználási szokások.

A megtakarítások elsősorban annak köszönhetőek, hogy enyhe volt a legutóbbi tél. Átlagosan 7,1 fok volt a fűtési szezonban, vagyis a korábbi 4 foknál  lényegesen melegebb. Ez mintegy 20 százalékos energia-megtakarítást eredményezett.

Július 21-én elkészül az elszámolószámla, majd a cég 8 napon belül átutalja a pénzeket. A fütéselszámolásból adódóan nem lesz pénztári kifizetés az ügyfélszolgálaton. A Vagyonkezelő felhívta a figyelmet: akinek költségmegosztó alapján történik az elszámolása, s azt nem érti, vagy nem ért vele egyet, kérdésével, panaszával a költségmegosztó céghez, illetve a közös képviselőjéhez fordulhat.

Ezeket olvasta már?