Kezdődik a Csiky felújítása

2016. 10. 14., péntek, 10:00

- Álljunk neki költözni - mondta Szita Károly a pénteki társulati ülésen. November 14-én átadják az épületet a kivitelezőnek és elkezdődnek a munkálatok. Mutatjuk a részleteket.

Mint korábban írtuk, a Magyar Közlöny szeptember 29-i számában megjelent határozat szerint 2016-ban 1 milliárd 420 millió forintból kezdhető meg a projekt megvalósítása.

A költözés után az évad további részében az Együd Árpád Kulturális Központban, az Agórában lesznek az előadások. Korábban bemutattuk, hogy miként készült fel a művelődési ház a fogadásra és a változások hogyan érintik a bérleteseket.

Tervező: ARKER Kft. (ifj. Lőrincz Ferenc – L. Balogh Krisztina – Halas Iván)A nagyszínpad 482 férőhelyes nézőtérrel, forgószínpados alsó- és gépesített felsőszínpadi  gépészettel, növelt alapterületű hátsószínpaddal fog rendelkezni. Az eredeti – 1911-es épületrészt – helyreállítják és egy új alsó előcsarnokot építenek.

A hátsó – zsinórpadlás mögötti – épületrészt elbontják. Ennek az az oka, hogy a több ütemben épült, többször szerkezetmegerősített épület nem bír el több terhelést, alaprajzilag és a szintek csatlakozó magasságát tekintve így áttekinthetőbb és rendezettebb lesz az épület, épületszerkezetei miatt korszerűbb és energiahatékonyabb, ez mind az építés idejében, mind pénzügyileg megtérülőbb.

A hátsó üzemi részben külön (északi) bejáratú önálló stúdiószínház lesz saját öltözőkkel, raktárakkal, nézők részére büfével, ruhatárral kb. 80-140 fős befogadóképességgel.

A művészbejáró továbbra is a déli oldalról fog működni.

Összesen 18 színészöltöző épül 88 férőhellyel (12 db 4 fős, 4 db 6 fős és 2 db 8 fős).

Művészbüfé a legfelső szinten lesz.

Várhatóan 2018. október 23-án adják át.

KÖZLEMÉNY

Költözik a színházi társulat, megkezdődik a Csiky felújítása – elindul a Modern Városok Program Kaposváron 

– Akkor költözzünk – mondta Szita Károly polgármester a Csiky Gergely Színház társulati ülésén pénteken.

A polgármester a színészek előtt kijelentette, a színház 9 milliárdos felújításához november 14-én átadják az épületet a kivitelezőnek, az építkezés ideje alatt az Együd Árpád Kulturális Központban lesznek az előadások.

– Költözünk, annak érdekében, hogy 2018 október 23-ra kész legyen a színházunk – emelte ki Szita Károly. A bruttó 9 milliárd forintos beruházásról már döntött a kormány, amit Kaposvár valamennyi polgára nevében köszönök, ezzel kezdetét veszi a Modern Városok Program – jegyezte meg a polgármester.

Kaposvár első állandó színházaként 1911-ben nyitotta meg a Csiky a kapuit a nagyközönség előtt, Magyar Ede és Stahl József tervei alapján épült meg az azóta is a város jelképeként szolgáló létesítmény. Az 1955-ös esztendőtől állandó társulat működik benne, 1965-ben kibővítették, majd a 1980-as évek végén felújították, ekkor kerültek be a mai is használatos színpadi technikák. Azóta a teátrumon jelentősebb átalakítás nem történt, így mostanra esedékessé vált a felújítása, kibővítése és modernizálása.

– Jelenleg a színháznak megbízott igazgatója van, ezért hamarosan pályázatot írunk ki, ennek kapcsán egy új struktúrára teszek javaslatot a közgyűlésnek, mégpedig azt hogy a menedzser igazgató álljon a teátrum élére, akinek a feladata lesz az is, hogy kijelölje a színház művészeti vezetőjét – mondta Szita Károly, aki megjegyezte a terveink szerint ezt a pályázatot még ebben az évben kiírják.

A Babett hazudik című előadással fog búcsúzni a társulat a teátrumtól, ezt október 28-án a Stúdió színpadon láthatja majd a közönség, de lesz még 14-én egy nyílt nap, amikor a városlakók is elköszönhetnek a mostani épülettől – mondta el dr. Fülöp Péter megbízott igazgató.

Ezeket olvasta már?