A romák is tiltakoznak a pécsi utcai iskola bezárása ellen

2016. 10. 28., péntek, 12:50

A romák sem akarják, hogy bezárjon a Pécsi Utcai Tagiskola. A Pécsi Ítélőtábla múlt héten hozta meg döntését a szegregáció miatt indított perben, amelynek értelmében, jövő szeptemberben már nem indulhat első osztály az intézményben. A város a kúriánál támadja meg a döntést.

A pert az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány indította el. A pécsi utcai iskola kálváriája még 2008-ban kezdődött. A Legfelsőbb Bíróság ugyan megállapította az etnikai alapú szegregációt, de azt is kijelentette, hogy az spontán módon alakult ki. Ezért az önkormányzat a Zrínyi és a Kodály iskolákat is bevonta a körzetbe, hogy a szülők azokba is beírathassák gyermekeiket. Néhányan éltek is a lehetőséggel, de a roma szülők többsége ragaszkodott a legközelebb lévő iskolához. Ezért az alapítvány 2013-ban újabb pert kezdeményezett a KLIK-kel, az EMMI-vel, a Somogy Megyei Kormányhivatallal, illetve Kaposvár önkormányzatával szemben.

– Nekem két gyermekem jár ide, és nem értem miért akarják bezárni, hiszen a roma telephez ez az iskola van a legközelebb. Ha a városba kell járatnunk a gyerekeket nagyobb a balesetveszély és, anyagilag is megterhelőbb. Ráadásul azok, akik dolgoznak, munkába menet csak lerakják itt a gyerekeket – hangoztatta Gragoncsa Iván.

Hasonlóan gondolkodik a többi szülő is. Lendvai Ferenc Zsolt idősebb gyermeke a Pécsi utcába jár, a kisebbik viszont jövőre kezdi az első osztályt, még nem tudni, hogy hol. Kérdésünkre elmondta, hogy ők elégedettek az itt zajló oktatással, és jól ismerik a tanárokat. Nem zavarja őket az sem, hogy ide többségében roma gyerekek járnak.

Sok szülő úgy véli, hogy más iskolákban nem látnák szívesen a gyermekeiket.

– Elhibázottnak tartom a döntést, és felülvizsgálati kérelem benyújtását kértem a jogászoktól – mondta az ügy kapcsán a Rádió Mostnak Szita Károly. Kaposvár polgármestere a Most megkérdezzük című műsorunkban úgy fogalmazott: a bírók vélhetően nem rendelkeztek teljes körű információval az iskoláról, amikor a bezáratásáról rendelkeztek.

– Számomra a szegregáció azt jelenti, hogy megmondom valakinek, hogy ide kell járnod, nem mehetsz máshova, és azt mondom, az ott élő cigány lakosoknak, hogy a gyermekeiket csak oda vihetik, sehová máshová. Csakhogy Kaposváron ez nincsen így, hiszen bárki bárhová viheti a gyermekét, sőt, a Nádasdi utca környékén kijelöltük a Kodályt és a Zrínyit is, azok is a körzetbe tartoznak, oda is beírathatók a gyerekek. Az ott élők azonban a Pécsi Utcai Tagiskolába szeretnék járatni a gyermekeiket, ugyan milyen alapon mondhatnám nekik azt, hogy ezt ne tegyék? – tette fel a kérdést a polgármester.

Ezeket olvasta már?