Ha a jégbe szakadt önerejéből nem képes kijutni a vízből

2017. 01. 11., szerda, 19:05

Míg a téli sportok szerelmesei korcsolyát húznak, s a befagyott tavak jégén siklanak, addig Somogy megye valamennyi hivatásos tűzoltó-parancsnokságának állománya a jégről mentés technikáját gyakorolja, hiszen bármikor szükség lehet a segítségükre.

A kaposvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálati csoportjai a Deseda-tó jegén vágtak léket és gyakorolták, miként tudják elérni leggyorsabban a mentendő személyt, miközben számítaniuk kellett arra is, hogy a bajba jutott körül könnyen törik a jég.

A vízparton maradó tűzoltók nagymértékben hozzájárultak a mentés sikeréhez, a lékbe szakadt emberrel folyamatosan kommunikáltak. A mentendőt igyekeztek nyugalomra inteni és az átfázott embert rábírni, hogy próbáljon meg a vízből kiemelkedni, hogy minél nagyobb felületen terüljön el a jégen.

A mentést többször elgyakorolták. Létrával és mentődeszkával közelítették meg a léket, majd a legnehezebb feladatnak a szerencsétlenül járt ember jeges vízből történő kihúzása bizonyult. A legnagyobb fizikai megpróbáltatást az jelentette, hogy a sérült cselekvőképessége egyre csökkent, s ruházata is plusz súlyt jelentett. Ám mikor a mentendő személy már a mentőeszközön feküdt, a beavatkozó állomány parton lévő tagjai mentőkötelekkel a partra húzták.

Marcali város hivatásos tűzoltói Balatonmáriafürdő szabadstrandján gyakorolták mentőstég alkalmazásával a mentés mozzanatait.

A feltételezés szerint egy korcsolyázó figyelmen kívül hagyta a jégen tartózkodás szabályainak tiltó rendelkezését, a kikötő vékony jégfelületén sportolt, a jég beszakadt alatta, s a vízbe esett. A bajba jutottat – aki ez esetben is tűzoltó volt és száraz búvárruhában várta a segítséget - mentőstég és létra együttes kombinációjával húzták partra.

Ezeket olvasta már?