Történelem versenyen jeleskedtek az egészségügyi szakképzősök

2017. 01. 30., hétfő, 11:15

A GULÁG emlékév alkalmából rendezett országos verseny döntőjében a Kaposvári Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakképző Iskolájának csapata holtversenyben a 9. helyen végzett. A sikeres szereplésnek köszönhetően a csapat február 24-én Kecskemétre utazhat egy szakmai diákkonferenciára.

Az elmúlt év őszén hirdette meg az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő azt az országos középiskolai tanulmányi versenyt, amely a GULÁG Emlékbizottság szakmai védnökségével, a "Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve" programsorozat keretein belül került megrendezésre.

A Kaposvári Szakképzési Centrum Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakképző Iskolájának csapata (tagok: Lukács Nikoletta, Varga Laura és Virág Krisztina 12.a osztályos tanulók) bejutott a verseny országos döntőjébe. Felkészítő tanáraik: Hausz Rita történelem és német szakos tanár, és Draskovics Márta magyar és történelem szakos tanár.

A két online-forduló után 21 csapat vett részt a január 19-én Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen megrendezett döntőn. A megmérettetés résztvevői kép-, idézet- és vaktérkép felismerés során, ppt-lőadásaikkal, interaktív szóbeli feladat teljesítésével, majd zárásként történelmi vádbeszédekkel mutatták be felkészültségüket.

A döntő két fordulóból állt: az elsőben képeket kellett felismerni, például a gyűjtőtáborokról, a korszak meghatározó személyiségeiről. A forrásismereti, illetve topográfiai feladatok a munkatáborokkal kapcsolatos ismeretekre koncentráltak. A döntő második részében szóbeli feladatok következtek. A történelmi vádbeszédek előadása és a túlélő magyar foglyok életútjainak ismertetése a versenyzők magas szintű felkészültségét bizonyította. A versenyt a témához kapcsolódó kulturális programok is színesítették.

Végül, Somogyból egyedüli csapatként, holtversenyben a 9. helyen végeztek a kaposváriak a verseny országos döntőjében. A megmérettetés minden résztvevője könyvjutalomban részesült. A sikeres szereplésnek köszönhetően február 24-én Kecskemétre utazhat a Szigeti csapata, ahol egy szakmai diákkonferencián dr. Keményfi Béla, a szovjet fogságot túlélő volt kaposvári lakos életét mutatják be.

Ezeket olvasta már?