Idén indul a vastagbélrákszűrő program

2017. 03. 20., hétfő, 16:11

Nyitó rendezvényét tartotta hétfőn a Kormányhivatalban a Megyei Egészség Fórum. A szervezet a megyei egészségügyi és egyéb társadalmi szervezeteknek a közössége, melyek azért dolgoznak együtt, hogy egészségügyi koordináció és együttműködés minél hatékonyabb legyen.

Az évnyitó értekezleten a résztvevők elfogadták az éves programot, melynek fókuszában 2017-ben is a szűrések állnak. Az emlő és a méhnyakrákszűrés mellett idén az év második felében indul a vastagbélrákszűrés is.

A fórum kiemelt feladatai közé tartozik az alapellátásban dolgozókkal való együttműködés, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése, amely Magyarországon az egyik vezető halálok.

A szervezet fontos feladata munkahelyi prevenció segítése is, melyet országos ismertségű komplex programmal segítenek. A fórum minden évben meghirdeti az egészséges munkahely pályázatot is.

A kiírás eredeti célja az volt, hogy olyan munkáltatók jelentkezzenek, melyek az egészséges munkavállaló szemléletet elfogadták, és tettek is annak érdekében, hogy a dolgozóik egészségét megőrizzék és védjék. A pályázatot azonban bővítettük, s ma már olyan munkáltatók is jelentkezhetnek, aki egyszerűen csak tenni szeretnének valamit a munkavállalóik egészségért, és a jövőben egészséges munkahellyé kívánnak válni.- mondta Fadgyas Erzsébet, megyei tisztifőorvos.

A fórumon fontos feladata a járványügyi prevenció, valamint a társszervekkel való együttműködés is, egyebek mellett az egyetemmel, a vöröskereszttel, az iskolákkal való kapcsolattartás.

A tavalyi év eredményeiből Fadgyas Erzsébet elmondta: a legnagyobb öröm, hogy az emlőszűrések száma folyamatosan emelkedik a megyében, melyben nagy szerepe van a fórumnak és az alapellátásban dolgozóknak egyaránt.

Ezeket olvasta már?