Szita Károly: 3000 milliárd forintból fejleszthetnek a megyei jogú városok

2017. 04. 21., péntek, 16:59

Az utak, bölcsődék, óvodák, ipari parkok építését, felújítását lehetővé tevő források időarányosan rendelkezésre állnak a hazai nagyvárosokban, így a Modern Városok Programnak és a Területfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően folyamatosak a fejlesztések - mondta Szita Károly a Megyei Jogú Városok Szövetségének pénteki ülését követően Szekszárdon.

 

A kétmillió embernek otthont adó 23 nagyváros 3000 milliárd forintból fejleszthet a következő években, a települések életét nagyban befolyásoló beruházások pedig Csepreghy Nándor államtitkára közlése szerint 2020-2022-re be is fejeződnek.

 - erősítette meg Szita Károly az MJVSZ elnöke pénteken a Megyei Jogú Városok Szövetségének pénteki ülésén, ahol részt vett Banai Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára is. 

A gazdasági növekedésnek köszönhetően 2018-ban is bővülnek majd az önkormányzatok forrásai, és nőnek a központi költségvetési támogatások is. Stabil lesz tehát az önkormányzatok támogatása, emellett jelentős európai uniós és hazai fejlesztési források állnak majd rendelkezésre.

- tette hozzá az államtitkár.

Az Országgyűlés elé április végén, május elején bekerülő költségvetési törvényjavaslat 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol, ami azt jelenti, hogy a helyi adóbevételek várhatóan mintegy 5 százalékkal nőnek.

Az önkormányzatok számára az is kedvező hír, hogy a minimálbéremelés és a közszférában megvalósuló bérfejlesztés többletét a központi költségvetés fedezi.

Ezeket olvasta már?