A reformáció kezdetének 500. évfordulóján vetélkedtek

2017. 04. 22., szombat, 11:39

A reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából szervezték meg a „Re: formáció” – komplex műveltségi vetélkedő régiós középdöntőjét Kaposváron a Klebelsberg Középiskolai Kollégiumban szombaton. Az eseményen öt csapat mérkőzött meg egymással.

A vetélkedő célja, hogy a résztvevő diákok tudomást szerezzenek azokról a művészeti és tudományos területekről, amelyekre a reformációnak hatása volt, illetve a mai napig megmutatkozik, valamint, hogy megismerjék a reformáció kultúrára gyakorolt hatását is, mondta el kérdésünkre Tarjánné Sólyom Ildikó, az Evangélikus Pedagógiai Intézet szakértője, a zsűri elnöke.

A „Re: formáció” – komplex műveltségi vetélkedőt Kaposvár polgármestere Szita Károly nyitotta meg, aki beszédében azokról a kaposvári reformátusokról beszélt, akik a történelem során sokat tettek a városért, ezáltal segítve a somogyi megyeszékhely fejlődését, így pedig beírták nevüket a történelembe.

A három fordulós vetélkedő első felvonása egy online vetélkedő volt, tavaly decemberben, a második fordulót pedig hat régióban szervezték meg. A kaposvári megmérettetés a Dél-dunántúli régiót födte le.

A Reformáció Emlékbizottság által meghirdetett versenybe bekapcsolódott még az Emberi Erőforrások Minisztériumának Oktatásért Felelős Államtitkársága, valamint az Oktatási Hivatal, a szervezésben pedig a Református és az Evangélikus Pedagógiai Intézet vette ki részét.

A kaposvári vetélkedőn két csurgói, két bonyhádi és egy kaposvári csapat vett részt, ugyanis a hatodik csapat betegség miatt visszalépett a megmérettetéstől. Közülük csak egy csapat jut tovább, és képviselheti a Dél-dunántúli régiót szeptember 30-án a döntőben, amely várhatóan egy televíziós vetélkedő lesz.

Ezeket olvasta már?