Élet Iskola a Kassai-völgyben

2017. 07. 17., hétfő, 11:37

Társadalmi szemléletformáló rendezvénysorozatot indít a bárdudvarnoki Élet Iskola. Céljuk a vidék lakosságmegtartó erejének növelése, a természetközeli, egyszerűen élhető életmód bemutatása és népszerűsítése. A kezdeményezés mellé állt Kassai Lajos lovasíjász is, helyet adva 17 hektáros birtokán az Élet Iskola rendezvényeinek.

Második programjukon, augusztus 5-én Kökény Attila talajdoktor, a Kakasszéki Biogazdaság vezetője tart előadást a termőföld minőségének javításáról.
 

Mi is az az Élet Iskola?

Kettő évvel ezelőtt saját életének, életterének bemutatásával került az emberek látószögébe Szombathelyi Tibor, az Élet Iskola megálmodója. 20 év tapasztalatait, ember- állat-növény együttélésének harmóniáját osztotta meg a nagyközönséggel.
Facebookos oldala, „Az Élet iskola, ahol nincsen diploma” rövid időn belül több ezer követővel gyarapodott. Ma már közel 10.000-en követik nyomon az egyszerű életmód és természetközeliség modernkori úttörőjét, aki a szemléletmódváltásban, és a szükségletek minimalizálásában látja a jövőt.
Saját birtokán egy éve fogadja az érdeklődőket, akiket megérintett életfilozófiája, a bántatlan természet harmóniájának varázsa, és akik változtatni szeretnének életükön.

„Az elmúlt évtizedek politikájának legnagyobb hibája, hogy a támogatott, központosított rendszereken keresztül a kétkezi munka nélküli jólét látszatát keltették, a szavazatokért cserébe. Így mára az anyaföld – ami a valóságos megélhetést kellene biztosítsa – kiszerveződött a lakosság kezéből. De a föld mindig azé leszen, aki meg tudja művelni és be tudja népesíteni!
Csak rajtunk múlik a jövő.
Én ehhez a példámat, a saját gondolataimat tudom adni, megosztani.
De a tovább lépéshöz a beégett programok átgondolására, a szemléletmód változtatására van szükség elsősorban.”


A rengeteg megkeresés adta az ötletet, hogy a hasonló gondolkodású, életminőségüket megváltoztatni akaró emberek számára csoportot hozzon létre az interneten, mely ma már több mint 6000 főt számlál.  
Az online felületen lehetőségük van a tagoknak beszélgetni, ismerkedni, tapasztalatokat megosztani. De Szombathelyi Tibor célja, hogy minél többen álljanak fel a számítógép mellől, és lépjenek ki a valódi Életbe; ezért is indította útjára az Élet Iskola társadalmi szemléletformáló rendezvénysorozatát.

A Nagy Lépés: a probléma feltárása

Július 1-én tartotta az Élet Iskola az első rendezvényét Nagy Lépés címmel, amivel a „The gigant steps” nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozott. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a problémára, melyben benne vannak az egyének, és maga az emberiség is. Ez a probléma, a valós szituáció sokszor nem látszik, ha benne állunk; csupán úgy ismerhetjük fel, ha felül emelkedünk rajta. Ezt szimbolizálta a Viliam Mauritz képzőművész által alkotott óriási lábnyom, melyet a Kassai-völgyben töltöttek meg élettel a résztvevők. Mozgalmuk mellé állt Kassai Lajos lovasíjász is, aki saját 17 hektáros birtokát ajánlotta fel, ahol az évtizedek óta megrendezésre kerülő nyílt nap keretében kapott teret a vidék lakosságmegtartó erejének növelése.
 

A talaj rendbetétele

Az Élet Iskola példáit a természetből meríti. Mint minden növény, a közösség is akkor lehet erős, ha mélyre nyúló gyökereket ereszt az anyaföldbe. Ehhez azonban megfelelő talajra van szükség, ez képezi mindennek az alapját. Éppen ezért második rendezvényének a központi témája a talajélet. A termőföld minőségének javításában Kökény Attila talajdoktor lesz a résztvevők segítségére.
Egészséges, élő termőföld nélkül a megtermelt élelmeink sem tartalmazzák az egészséges léthez szükséges tápanyagokat. Élő talajt a mai szántóföldi művelésben már nem igen találunk; a szemünk leginkább végeláthatatlan szántókhoz szokott, melyekben élettelen por és sár próbálja a talaj feladatát teljesíteni. A folyamatosan bolygatott, szántott, ásott földekben általános problémát jelent a humusz hiánya, az egyensúlyát vesztett talaj-élővilág, a kártevők elszaporodása. A Kakasszéki Biogazdaság vezetője kiskerteseknek, és nagygazdáknak egyaránt hasznos tanácsokkal szolgál majd, hogyan lehet a klasszikus termesztési technológiák átalakításával az elmúlt évtizedek alatt tönkretett talajokat újra életre kelteni, és minimális talajmunkával, valamint csökkenő mennyiségű inputanyagokkal hasznot termelni.

További programok

Augusztus 5-én, - csakúgy, mint több tíz éve folyamatosan – nyílt nappal várja a Kassai-völgy a látogatókat. Az érdeklődők már a reggeli óráktól bepillantást nyerhetnek a Völgy életébe, a lovasíjászok edzésébe, munkájába. A megszokott rend szerint ebéd után, 14.00-tól Kassai Lajosnak tehetik fel kérdéseiket, majd az Élet Iskola programja keretében Kökény Attila tart előadást a talajmegújító mezőgazdaságról. Őt követi Szombathelyi Tibor, az Élet Iskola megálmodója, aki a kezdeményezés céljairól, a szemléletváltásról beszélget majd a közönséggel.

A közös eszmecsere, ismerkedés este a tábortűznél folytatódik. Az emberi, és térbeli távolságok áthidalása érdekében a szervezők sátrazási lehetőséget is biztosítanak a résztvevőknek, akik egy teljes hétvégi program után új élményekkel, hasznosítható tudással, és talán egy új szemléletmóddal térhetnek haza.
 

Ezeket olvasta már?