Világsiker Kaposvárról indulva

2017. 08. 02., szerda, 07:38

A Kaposfest 2010-es indulása óta a fellépő művészeknek a gyümölcsök, szendvicsek mellé a vércukorszintet pillanatok alatt megemelő csokoládét is készítenek minden próbaterembe, gyakorló szobába. A Kaposfest művészei egy furcsa nevű, „Amedei” csokoládét kapnak, méghozzá ebből is a „Chuao” fajtát, ami egykilós táblákban érkezik, majd késsel aprítják kisebb darabokra.

Az olasz Alessio és Cecilia Tessieri testvérpár az 1980-as évek végén úgy döntött, elkészítik a világ legfinomabb csokoládéját. Pontederában megvettek egy vasöntödét, és átalakították kézműves csokoládé üzemmé. Miután a legjobb iskolákban kitanulták a csokoládékészítés mesterségét, megkeresték a francia Valrhona céget, mely már akkor is a világ egyik legnevesebb csokoládé-készítője volt, és egyben megkerülhetetlen is, mivel ők voltak a lejobb minőségű kakaóbab felvásárlói Venezuelában.Az induló olasz vállalkozás is szeretett volna a híres Chuao ültetvény legendás terméséből alapanyagot vásárolni a franciáktól, akik rövid gondolkodás után megdöbbentő levelet küldtek: nem adnak el nekik a Chuao kakaóbabból, mert az olaszok a fejletlen gasztronómiai hagyományaik miatt egyszerűen nem tudnák élvezni és megfelelően értékelni a Chuao csokoládé ízét. Az önérzetében megsértett testvérpár női tagja, Cecilia röviden így foglalta össze, mi volt a reakciójuk: „kitört a háború!”. Tárgyalásba kezdtek a venezuelai kormánnyal, a helyi hatóságokkal, a termelőkkel, és röpke nyolc év alatt elérték céljukat: 1999-ben a Chuao ültetvény termésének kizárólagos felvásárlói lettek. Cserébe kifizették a helyi termelők valamennyi tartozását, négyszeresére emelték a felvásárlási árat, kórházat alapítottak a termelőknek, és komoly összeggel támogatták a városi baseball-csapatot.

Mire a Valrhona feleszmélt, a világ legjobb kakaóbab ültetvényének évi 14 tonnás termése az 1999-2009 közötti tíz évre kizárólag az olasz testvérpár kezébe került. Hogy mennyire voltak jó gazdák, azt bizonyították csokoládéik versenyeredményei: ebben a tíz évben szinte minden rangos nemzetközi díjat Amedei csokoládék hoztak el a világ valamennyi versenyéről.

Amikor 2010 elején a szervezők csokoládét kerestek a Kaposfest fellépői számára, a sors összehozta őket az Amedeit a magyar piacra bevezető cacao.hu Kft-vel, melynek zeneszerető tulajdonosa felajánlotta, leszállítja nekik a világ legfinomabb csokoládéját: az Amedei Chuao-t. Gyorsan utánanéztek, és szomorúan konstatálták, hogy abban a három boltban, ahol hazánkban ezt a csokit kapni lehet, egy 5 dkg-os (!) tábla 2800Ft-ba kerül – tehát alig 300.000Ft-ba kerülne a szükséges csokoládémennyiség. Szerencsére a cégvezető nem erre gondolt: óriási kedvezménnyel, a csokoládé gasztronómiai felhasználású, 1 kg-os kiszerelését kapták meg, mely ugyan olyan finom, mint az 5 dekás tábla, csak nekik kell felvágni apró darabokra. Hát így alakult, hogy a Kaposfest fellépőit azóta is minden évben Amedei csokoládé várja a próbatermekben.

És hogy hol lép be a magyar szál a történetbe? Az Amedei cég kizárólagos felvásárlási joga 2009-ben lejárt, és nem is lépett elő újabb kizárólagos felvásárló. A Chuao babból bár ki vásárolhat, amíg a készlet tart. Készült is mindenféle csokoládé az elmúlt években, voltak köztük jobbak, és kevésbé jók. 2016-ban a párizsi Planetgout elitklub úgy döntött, egy meghívásos verseny keretében összehason-lítják a jelenleg piacon lévő Chuao csokoládékat. Természetesen meghívták a Valrhonát, az Amedeit, Alain Ducasse-t, és még jó néhány csokoládékészítő világsztárt. És meghívták a magyar Rózsavölgyi kézműves csokoládéüzem Chuao csokoládéját is. A vakteszt eredménye mindenkit megdöbbentett: a legjobb Chuao csokoládénak a Rózsavölgyi csokoládéját választották! Óriási dolog volt látni, hogy ha a magyar mesterek hozzáférnek a legjobb alapanyaghoz, képesek a világ legjobbjai közé kerülni teljesítményükkel. És amitől még édesebb a siker: a Rózsavölgyi Csokoládé két fiatal tulajdonosa, Csiszár Katalin és Szabad Zsolt Kaposvárról indultak világhódító útjukra!

Az idei Kaposfesten a zenei csemegék mellett gasztronómiai csemegék is várják közönségünket: a művészek mellett Önök is megkóstolhatják a legendás Chuao csokoládét!

És hogy mire figyeljenek? A szakkönyv alapján:

CHUAO csokoládé: A világ leghíresebb ültetvényéről származó csokoládé színe vörösesbarna, illata szilvalekvárra és feketeribizlire hasonlít. Ízében a szeder és a feketeribizli után az erőteljes, telt, klasszikus csokoládéíz jelenik meg, melyet fokozatosan kibomló aszalt szilvás és ánizsos jegyek kísérnek. Az egyre erősödő szilvaíz mellé a különlegesen hosszú utóízben citrusosság társul.

Helyszín: Pergola étterem különterme (Kaposvár, Ady Endre utca 15).

Időpont: augusztus 14., 16:00-17:00, és 17:30-18:30.

Belépés: Kaposfest Klub tagoknak a belépés ingyenes, de REGISZTRÁCIÓHOZ kötött.

Regisztrálni a kaposvar@tourinform.hu email címen, vagy a +36/82-512-921-es telefonszámon lehet.

Többi kedves vendégünknek 800 Ft-ért kínálunk belépőjegyet, melyet a kaposvar@tourinform.hu email címen, vagy a +36/82-512-921-es telefonszámon tudnak megrendelni.

 

Ezeket olvasta már?