Lehet kívánni nagyokat, éjszaka 100 hullócsillagot is láthatunk!

2017. 08. 12., szombat, 17:32

Idén a Perseidák maximuma augusztus 12-éről 13-ára virradó éjszakán jelentkezik. Minden évben július közepétől augusztus második feléig bezárólag a Föld áthalad a Swift-Tuttle üstökös keringési pályáján. Az ilyenkor megfigyelhető Perseidák meteorraj az üstökös törmelékének sűrű részéből származik.

A porfelhő alkotói meteorként lépnek be a légkörbe, ahol nagy sebességüknek köszönhetően a súrlódástól felhevülnek, majd elégnek, anélkül, hogy földet érnének. Nevüket a Perseus csillagkép után kapták, ugyanis a csillaghullás maximuma ebből az irányból figyelhető meg.

A meteorzápor legnagyobb aktivitását augusztus 5. és 15. között éri el, ráadásul több kisebb meteorraj is ilyenkor keresztezi Földünk útját. Idén a Perseidák maximuma 12-éről 13-ára virradó éjszakán jelentkezik. Péntek, de főként szombat éjjel, óránként akár 100-nál is több hullócsillagot számlálhatunk, csak a Hold fénye vagy a felhős égbolt jelenthet akadályt, így érdemes több napon át is kémlelni az eget ezekben a napokban.

Az esti órákban a Perseus csillagkép még alacsonyan található, ilyenkor a meteorok bár hosszabb utat tesznek meg a légkörben, kevesebb a számuk, majd éjféltől már magasabbra helyeződik a rajtagok útvonala, és többet is figyelhetünk meg belőlük.

A csillagvadászathoz a mesterséges fényszennyezettségtől mentes helyek lesznek a legalkalmasabbak. Kimondottan csillaglesre alkalmas helyszíneket találhatunk a Zselic, a Bakony, a Hortobágy és a Bükki Nemzeti Park területén, illetve részt vehetünk az eseményhez kapcsolódó, szervezett programokon is.

Ezeket olvasta már?