Tűszúrás helyett sárgaságmérő monitor a kórházban

2017. 09. 13., szerda, 13:45

Hiánypótló eszközt kapott a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Csecsemő- és Gyermekosztálya. A modern eszközzel diagnosztizálhatják az újszülöttkori sárgaság mértékét. Ezentúl tűszúrás helyett sárgaságmérő monitorral vizsgálhatják a kicsiket.

Az újszülöttkori sárgaság különböző mértékben ugyan, de az érett újszülöttek nagyjából felében előfordul. Az esetek döntő többsége ártalmatlan, átmeneti jelenség, beavatkozást nem igényel. Kb. 10-12 %-ban azonban kezelést tesz szükségessé, akár részletesebb kivizsgálást is, a háttérben meghúzódó okok kiderítésére. A sárgaság közvetlen veszélye extrém magas értékeknél jelentkezik, mely a jelenlegi diagnosztikus és terápiás lehetőségek birtokában csak különleges, ritka esetekben fenyeget. Közvetett veszélye, ha a kóros sárgaság hátterében meghúzódó esetleges alapbetegség felismerése késik. A pontos diagnosztika ezért nagyon fontos. A most kapott készülék abban segít, hogy az ártalmatlan, ún. élettani sárgaságot vérvétel nélkül el lehet különíteni azoktól a ritkább esetektől, melyeknél további vizsgálatokat kell végezni.

Az új sárgaságmérő monitorral a korábbi fájdalmas vizsgálatok akár 50 százalékát is kiválthatják a kaposvári kórház orvosai. 

A kapott készüléknek köszönhetően a vizsgálatnál jelentősen csökken az újszülöttek megterhelése, hiszen csak a bőrhöz kell érinteni. Segíti az orvosok, ápolók mindennapi munkáját is, mivel az eredmény azonnal látható. A készülék megvásárlása a K&H gyógyvarázs programjában valósult meg, melyet a Kométa 99' Zrt. is támogatott.

Ezeket olvasta már?