Folytatná a munkát a NAK somogyi elnöke

2017. 10. 11., szerda, 12:30

2017 őszén tartják a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara soron következő tisztújítását.

A szervezet országosan és megyei szinten is a mezőgazdaságból, gazdálkodásból élők tevékenységét segíti, kezdve a szaktanácsadástól egészen a támogatásokra benyújtható igénylőlapok kitöltéséig.

Az elmúlt években egy olyan stáb és szakembergárda dolgozott a jobb boldogulás érdekében, akik mára gördülékenyen és összeszokottan végzik a teendőket. A közelgő tisztújítás kapcsán dr. Gombos Sándorral, a NAK megyei elnökével beszélgettünk.

Milyen számokkal lehetne jellemezni a NAK somogyi szervezetét?

A kamarának Somogyban mintegy 17 ezer tagja van, míg a megyei stáb 42 főt számlál. Ebből 32-en falugazdászok, tízen pedig az igazgatóságon tevékenykednek.

A 17 ezer tag tevékenysége hogyan oszlik meg?

Körülbelül 12 ezer az őstermelő, akiknek immáron a második éve térítésmentesen meghosszabbítjuk az őstermelői igazolványát, kistermelői piacokat szervezünk számukra, és mindent megteszünk azért, hogy segítsük őket a piacra jutásban, ne legyenek kiszolgáltatva egyetlen kereskedőnek vagy felvásárlónak sem. Van 6500 olyan gazdánk, szervezetünk, akik már akkora volument képviselnek, hogy jogosultak agrártámogatásokra pályázni. Közülük több mint ötezernek a mi falugazdászaink készítik el ezeket a kérelmeket, végzik az adategyeztetésüket, és még azt a sok-sok adminisztratív munkát, ami a pénzkifizetésekhez szükséges.

Így precízebben elkészülnek a pályázati kérelmek?

Igen, ebben a tekintetben nagyon jó a megítélésünk országos és megyei szinten is. Kevés hibával dolgozunk, és ezt a gazdák is nagyra értékelik.

Kit érint majd a szervezetből az őszi tisztújítás?

A választott testület az érintett. A kamara ugye két szintből áll, egyrészt a választott tisztségviselőkből, amit önkormányzati szintnek hívunk, másrészt a stábból, a munkavállalókból, ami ugye standard. A megyékben az elnökségek egy elnökből és négy alelnökből állnak, mindenki saját feladatkörökkel rendelkezik. Így megoszlanak a kistermelőkkel, a növénytermesztéssel, a vidékfejlesztéssel és élelmiszeriparral kapcsolatos tennivalók. A saját megítélésünk szerint az a stáb, ami az elmúlt négy évben együtt dolgozott, egy összeszokott csapat, ezért reméljük, hogy a tisztújítás után is megmaradhat ez a felállás.

Ki dönt, ki szavazhat?

A kamarai alapszabály értelmében a 17 ezres taglétszámhoz 80 fős megyei küldöttlétszám illeszkedik. A választásokon a megyében csak a Magosz állított listát, míg 9 másik megyében a MOSZ is listát hozott létre. Mi már a listaállítás előtt megegyeztünk velük, felvettük az ő jelöltjeiket, valamint további 17 olyan szervezettel is megállapodtunk, akik nagy gazdalétszámot képviselnek. A 80 fős küldöttlistát választjuk meg, és 3 héttel ezután választja meg a küldöttértekezlet az elnököt és a négy elnökhelyettest.

Mi várható?

Mi szeretnénk a kiegyensúlyozottságot és a nyugalmat sugározni kifele is. A megyei politikával, a Kormányhivatallal és a társszervezetekkel is nagyon jó az együttműködésünk, sok közös programunk és rendezvényünk van, gondoljunk csak a bornapra vagy a Magyarok Kenyere programra. Kialakult egy jól működő, egymást segítő és respektáló hálózat.

Ön vállalná a következő ciklus elnökségét?

Elfogadtam a jelölést, ha megválaszt a küldöttgyűlés, akkor maradok a pozícióban. Ugyanakkor azzal a feltétellel vállaltam a jelölést, hogy a velem együtt dolgozó négy alelnök is vállalja a jelölést. Ismerve más megyékben a helyzetet, elmondhatom, hogy köztünk példaértékű harmónia volt.

Irigylésre méltó akkor a somogyi helyzet…

Igen. Ismertek olyan területek, ahol a megyei vezetés és a kamarai vezetés között nincs meg a szükséges párbeszéd. Mi tényleg nagyon szerencsés és optimális körülmények között tudjuk képviselni a gazdák érdekeit.

Mikor lesznek a választások?

November 3-án lesznek a kamarai választások, majd az elnökséget november 23-án választják meg a küldöttek.
 

Ezeket olvasta már?