Dr. Moizs Mariann: ígéretet tettem a kismamáknak!

2017. 11. 03., péntek, 13:42

Januárban indul a kaposvári kórház lombikprogramja, így nem maradnak ellátás nélkül azok a párok, akiknek csak ezzel az eljárással születhet gyermekük. Az ellátást évek óta biztosító Kaáli Intézet kivonul a somogyi megyeszékhelyről, a leendő anyukák kezelését október közepén be is fejezték.

Januárban indul a kaposvári kórház lombikprogramja, így nem maradnak ellátás nélkül azok a párok, akiknek csak ezzel az eljárással születhet gyermekük. Több száz sikeres beavatkozás és lombikbébi után a közelmúltban vált bizonytalanná a somogyi, kaposvári meddőségkezelés. Az ellátást évek óta biztosító Kaáli Intézet kivonul a somogyi megyeszékhelyről, a leendő anyukák kezelését október közepén be is fejezték a Kaposi Mór Oktató Kórháztól bérelt épületrészben. A kórház mielőbb orvosolná a problémát – nyilatkozta lapunknak Dr. Moizs Mariann, az egészségügyi intézmény főigazgatója.

Hogyan fajultak odáig a dolgok, ahol most tart a kórház és a Kaáli Intézet kapcsolata?

A Kaáli Intézet, amely egy magánintézet, 2010-ben került Kaposvárra, miután Pécsen nem tudta megnyitni az oda tervezett ellátóhelyét. A Kaposi Mór Oktató Kórház bérleti szerződés keretében biztosított az intézetnek helyet, számunkra a lényeg az volt, hogy a meddőségkezelést a kaposváriak, a somogyiak itt helyben kapják. Egy példát ritkítóan jó együttműködés alakult ki a két intézmény között, főként annak fényében, hogy egy közintézménybe költözött be egy magánintézmény. A bérlő munkáját a kórház segítette, ahol tudta: a szülészet, a nőgyógyászati osztály látta el másik oldalról a betegeket, kezelte az esetleges szövődményeket, a kórház altatóorvosai altatták a kismamákat, az urológusok vizsgálták az édesapákat és a diagnosztika egy részét is a kórház biztosította.

Mikor merült fel először, hogy a kórház átvenné ezt a tevékenységet?

Egy a szülészet-nőgyógyászathoz kapcsolódó meddőségkezelés úgy tud jól működni, ha jó partneri viszony alakul ki. Ez hét éven keresztül működött is, amikor tavaly azzal keresett meg a Kaáli Intézet vezetője és tulajdonosa, hogy megszüntetné a kaposvári tevékenységét. Akkor született két írásbeli szerződés az átadás-átvételről, arról, hogy mind a dolgozókat, mind az ellátáshoz szükséges eszközöket átveszi a kórház, hogy folyamatos legyen a munkatársak jogviszonya, a családok érdekében pedig folyamatos legyen az ellátás. Ezeket a szerződések végül csak mi, a kórház képviselői írtuk alá. Azt érezve, hogy fennáll a lehetősége a magánszolgáltató kivonulásának, felelősen kellett gondolkodnunk, mert az ellátást ez esetben is biztosítani kell. Ezért kezdeményezte a kórház a kormányzati szerveknél, az egészségbiztosítónál, hogy kapjon finanszírozást és forrásokat ennek a – számára új – tevékenységnek a végzésére. Három jogszabály keretében az egészségügyi kormányzat ezt lehetővé is tette a nyár végén. Ekkor jelezte a Kaáli intézet vezetője, hogy kivonul Kaposvárról, megszünteti az itteni tevékenységét, ugyanakkor az ellátás folyamatosságát biztosító szerződések aláírásáról nem volt szó. Ennek az egyoldalú döntésnek az eredménye lett, hogy a magánintézmény ősszel felmondott a dolgozóinak és beszüntette az ellátást.

Hogyan tovább?

Nagyon sajnálom, hogy így hagytunk magunk mögött hét évnyi jó partneri viszonyt, s hogy ilyen, mindenkihez méltatlan helyzet alakult ki. Ráadásul hivatalos kommunikáció azóta sincs az intézet felől a kórház irányába. A felmondott bérleti jogviszony december 31-én jár le, addig egy olyan átmeneti állapot áll fenn, hogy a Kaáli már nem, a kórház pedig még nem tud ellátást biztosítani. A kismamáknak én azt az ígéretet tettem, hogy a források birtokában, ahogy lehet, a kórház átveszi ezt a tevékenységet.

Dacára annak, hogy hivatalosan nem kaptunk értesítést, szinte hetente lehet olvasni az ügyről a sajtóban…

Ez így van. Nem is értem egyébként, miért sajtóhír az, hogy az egy éve felajánlott, használt eszközöket a kórház most is meg kívánja venni. Vagy az miként fordulhat elő, hogy a Kaáli Intézet mint bérlő az egyik kereskedelmi hírcsatornát küldi be a kórház területére engedély nélkül forgatni. Hasonló módon jutott tudomásomra az is, hogy a dolgozóik október 13-a óta már nem dolgoznak, az ellátás nincs biztosítva a kismamáknak, akik így kénytelenek Pécsre járni. 

Márpedig a kezelések egyik legfontosabb szereplői a szakdolgozók. Mi lesz velük?

Egy előszerződéssel mind a tizenkét kollégát és a két orvost, valamint a többi szakdolgozót is alkalmazza a kórház. Itt utalnék vissza az eszközökre, amelyek ugyan szükségesek az ellátás beindításához, de azokat nem törvényszerű a kivonuló intézettől átvennünk, a források birtokában így máshonnan szerezzük be azokat.

Eltökélt szándéka ezek szerint a kórháznak, hogy az ellátást biztosítsa?

Igen! Közintézményként feladatunknak tekintjük, hogy az ellátási kötelezettségünknek eleget tegyünk. Felelősséggel tartozunk a dolgozóinkért és a babára vágyó, majd szülő nőkért és családokért is, ezért mindent megteszünk, hogy az ellátásukat biztosítsuk. Mindezt Kaposváron, nem máshol. Ezzel szemben egy magánintézménynek mások a törekvései, a céljai. Mondjuk ki: a profit maximalizálására törekszik. 

Mikor kezdődhet meg a munka a kórházban?

Az érvényben lévő bérleti szerződés a Kaáli Intézettel december 31-ig él, és úgy tűnik, hogy közös megegyezés hiányában addig is lesz érvényben, tehát január elejét tartom reális időpontnak az induláshoz. Addig is arra biztatom a kismamákat, hogy az átmeneti időszakban is tartsanak ki a kórház mellett, hiszen a már kezelésbe került páciensek kontrollvizsgálatainak egy részét is Kaposváron végezzük. Hangsúlyoznom kell azt is, hogy meddőségkezelést lehet társfinanszírozással és fizetős finanszírozással is végeztetni, de nem Somogy megyében és nem Kaposváron. Itt az ellátottak többsége közfinanszírozást vett igénybe. Számukra nem az a fontos, hogy ki finanszírozza a kezeléseket, hanem az, hogy nekik nem kell fizetni, és ezt a közfinanszírozást most egy közintézménytől kapják majd.

A meddőségkezelés része annak a folyamatnak, mellyel a kórház bababaráttá kíván válni?

Ez a tevékenység egy része annak a stratégiánknak, amely megvalósulni látszik a közeljövőben. És ez a másik jó hír: a komplett szülészetet és nőgyógyászati tevékenységet együtt kívánjuk fejleszteni. Régi adósságunk a kaposváriak és somogyiak felé, hogy bár a Kaposi Mór Oktató Kórház megújult, a szülészet épülete még a régi. Itt van egyébként a meddőségkezelési központ, és ugyanitt fogjuk mi is biztosítani az ellátást. Bízom benne, hogy az átfogó fejlesztési programnak valamennyi része teljesül, erre konkrét intézkedések vannak folyamatban, és remélem, hogy hamarosan kedvező híreket tudok erről is mondani.  

 

Ezeket olvasta már?