Megszűnik a plakáterdő Kaposváron

2017. 12. 07., csütörtök, 13:39

Közép-Európa legnagyobb napelemparkja épülhet meg Kaposváron. A 200 hektáros beruházást kínai befektetők építenék. Ezzel a jó hírrel kezdte az idei utolsó városi közgyűlést Szita Károly. Kaposvár polgármestere az első napirendi pont, az idei költségvetés első háromnegyed éves teljesítse kapcsán elmondta: plusz pénzt igényel a Seuso-kincsek kaposvári kiállítása.

Az egyedülálló anyagot Budapesten kívül hat vidéki városban, köztük a somogyi megyeszékhelyen mutatják be. A tárlat december 29-én nyílik az Anker-házban, és január 21-ig lesz látogatható. A kiállítás 23 millió forintjába kerül az önkormányzatnak, melyből a 8 millió forintos biztosítási díjat az állam megtéríti. A jegyárak nagyon kedvezőek lesznek, a teljes árú felnőtt belépő 600 forintba, a kedvezményes pedig 300 forintba kerül majd.

Döntött a képviselőtestület a Kaposvári Gazdaságfejlesztési és Innovációs Közhasznú Nonprofit Korlátolt Társaság megalakulásáról is. A társaság elsődleges feladata a befektetési igények felmérésére alapozva befektetésösztönzési stratégia kialakítása és végrehajtás, munkaerő-piaci egyensúly megteremtése, befektetésösztönző források felkutatása. Ennek mérhető az eredménye is, ha ugyanis a társaság jól dolgozik, jelentősen gyarapodik az iparűzésiadó-bevétel a településen.

Még tisztább és rendezettebb lesz Kaposvár

Kaposvár szeretné megőrizni a város arculatát és megóvni azt a vizuális környezetszennyezéstől. Ennek érdekében megszűntetik a jelenlegi plakáterdőt. A városban 381 reklámfelület található, 606 hirdetőfelülettel, többségében közterületen. A közgyűlési döntés értelmében ezek száma 62-re csökken. Ebből 18 önkormányzati tulajdonban marad, melyeken sport és kulturális rendezvényeket hirdetnek majd. A többi reklámfelületet egy évre bérbe adják, azzal a feltétellel, hogy azok egy részén az önkormányzat továbbra is hirdethet. Megszünteti a város az érvényüket vesztett információs táblákat is, a maradékot pedig egységes, esztétikus táblákba rendezi.

A hozzászólások kapcsán Mihalecz András tanácsnok arra hívta fel a figyelmet, hogy több olyan tábla is áll fejmagasságban a járdákon, amely balesetveszélyes.  A közgyűlés döntése értelmében ezeket magasabbra helyezik, hogy elkerüljék a sérüléseket. A javaslatot az ellenzéki politikusok kivételével mindenki megszavazta.

Kaposvár is pályázik az Európa Zöld Fővárosa címre. A város számára rendkívül fontos a környezetvédelem. Folyamatosan csökkenti az üvegházhatás káros hatásait, egyre több megújuló energiát használ, korszerűsítette a közvilágítását, energiahatékonnyá tette közintézményeit. A város célja, hogy széndioxid-kibocsájtását 2040-re a 2009-es bázisévhez viszonyítva a felére csökkentse. Időarányosan jól áll a település, a 2009-es 395 ezer tonna széndioxid-kibocsájtás 2015-re már 245 ezer tonnára csökkent.

Ezeket olvasta már?