Hatékonyságot növel a Magyar Tűzoltó Szövetség

2018. 01. 05., péntek, 15:13

900 önkéntes tűzoltó egyesületet és mentőszervezetet támogat mintegy 700 millió forintból ebben az évben a Magyar Tűzoltó Szövetség. A számukra kifejlesztett gyorsbeavatkozó kocsi prototípusát pénteken Kaposváron is bemutatták.

Az önkéntes tűzoltó egyesületeket, önkormányzati és létesítményi tűzoltóságokat, így csaknem 30 ezer tűzoltót képviselő Magyar Tűzoltó Szövetség a 700 millió forintból teljes körű fejlesztést valósít meg intézményi, szervezeti és technikai vonalon egyaránt.

Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok, a szövetség elnöke Kaposváron, a KÖTÉL egyesületnél tett látogatásakor elmondta: a kormány és a Belügyminisztérium támogatásával az a cél, hogy a hazai és a határon túli magyar önkéntesek hatékonyabban tudjanak részt venni az adott terület tűzvédelmében. A fejlesztések kiterjednek az informatikai területre, kommunikációs rendszert és adatbázist alakítanak ki, míg a legnagyobb fejlesztések a technikai eszközpark és a gépjárművek terén valósul meg.

Ezért fejlesztette ki a BM Heros Zrt. azt a maximum 3450 kg össztömegű gyorsbeavatkozó kocsit, ami az önkéntesek legnagyobb segítsége lehet, s melynek prototípusát Kaposváron is bemutatták. A B kategóriás jogosítvánnyal vezethető, négyfős, összkerékhajtású kocsi jól felszerelt, van rajta hordozható szivattyú, 400 literes víztartály és egyéb, az oltási, mentési munkálatokhoz szükséges eszköz.

2018-ban a tervek szerint 10-15 ilyen – felszerelten is 20 millió forint alatti – járművet tudnak átadni az önkénteseknek, akik pályázati úton juthatnak hozzá. A következő 5-6 év során 100-150 kocsi állhat szolgálatba, s a régiek sem vesznek kárba, azokat további felhasználásra továbbadják a szervezetek más önkénteseknek.

Somogy megyében 49 önkéntes tűzoltó egyesület tevékenykedik, melyek közül 5 önálló beavatkozásra is jogosult, további 5 pedig önkormányzati tűzoltóság. Heizler György, a Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke a technikai ellátottság kapcsán elmondta, hogy viszonylag jó ellátottak és felszereltek az önkéntesek a megyében, akik földrajzi elhelyezkedésük alapján szinte teljesen lefedik Somogyot, így könnyen és gyorsan be tudnak avatkozni a tűzeseteknél, illetve segíteni tudják a hivatásos tűzoltók munkáját. Ennek ellenére az eszközállomány fejlesztése mindig aktuális, a járművek beszerzése pedig mindig nagy előrelépést jelent

Ezeket olvasta már?