Már Kaposváron is két benzinkúton leadható a használt sütőolaj

2018. 01. 09., kedd, 11:17

Kaposváron is leadhatják két benzinkúton a használt sütőolajat a városlakók. A használt olajból bioüzemanyagot állítanak elő, amelyet biokomponensként kevernek a dízel üzemanyagokba.

Kaposváron a Vásártéri és a Füredi úton veszik át az olajat.  A használt olajból bioüzemanyagot állítanak elő, amelyet biokomponensként kevernek a dízel üzemanyagokba. A sütéshez elhasznált olajból a környezetet károsító hulladék helyett ezzel a megoldással újrahasznosított, környezetbarát termék lesz.

A MOL a lakosság számára szeretné megkönnyíteni és lehetővé tenni, hogy egyszerűen, gyorsan, környezetbarát módon megszabaduljon a használt étolajtól, ezért 100 -kúton helyeztek ki gyűjtőtartályokat. Nincs más teendő, csak a kutasnak oda kell adni az olajos edényt, aki a megfelelő tárolóba önti azt.  

Aki veszi a fáradságot, hogy elvigye egy MOL kútra az étolajat, ajándékba egy újrahasznosított műanyagból készült gyűjtőedényt kap, amelyben kényelmesen, csöpögésmentesen tudják tárolni a használt sütőolajat.

Hamarosan hasonló gyűjtőedényt kapnak az étolajat vásárlók a CBA üzleteiben is. Fontos a környezetvédelem a kaposvári önkormányzat számára is.

A háztartási sütőolaj házhoz menő begyűjtését vezetné be a város egy országos mintaprojekt keretében, 300 millió forintos, vissza nem térítendő támogatásból a kaposvári önkormányzat. A támogatásból finanszíroznák a szükséges edényzetek, illetve egy platós gépjármű beszerzését.

A begyűjtés közszolgáltatás keretében, házhoz menő rendszerben, az edények cseréjével történne meg. A családi házas övezetekben a kék kukákhoz hasonlóan történne a gyűjtés, míg a társasházas övezetekben a lépcsőházakban elhelyezett intelligens gyűjtőedényekkel.
A rendszer a tervek szerint 2019-ben indulhatna a városban.

Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. A felhasználás során keletkező használt sütőolaj sorsa azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása.

A lakosság által használt olajnak csak kis része kerül a hulladékudvarokba, vagy lerakóhelyekre, jelentős mennyiség a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ez igen káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

Ezeket olvasta már?