Drágulást hozhat a tavaszias időjárás

2018. 01. 10., szerda, 15:42

Az elmúlt hetek időjárása bármennyire is kényelmes számunkra, természetellenes, és igencsak aggasztó következményekkel járhat, elsősorban a mezőgazdaságban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnökét, Gombos Sándort kérdeztük a témában.

Decemberben és januárban mondhatni csak a sajtóban láthattunk havat, hiszen Amerikát és Spanyolországot is sújtja a kemény tél, de láthattuk, hogy befagyott a Niagara vízesés fele és havazott a Szaharában. Ezzel ellentétben nálunk igazán tavaszias időjárás volt jellemző az elmúlt napokra, decemberben villámlás és dörgés, január 7-én pedig +16 Celsius fok volt Somogyban. Ez a természetellenes időjárás pedig kihathat a gyümölcsökre, zöldségekre is.

A szántóföldi növénytermesztésben elsősorban a repcék vannak veszélyben, mert a tartós melegnek köszönhetően annyira felmelegedett a talaj, hogy a repcék bimbóznak, és ha a virágzást egy kemény fagy követné, annak beláthatatlan következményei lennének – mondta Gombos Sándor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke.

A gabonafélék esetében egy tápanyaghiány lép fel az időjárási körülményeknek köszönhetően, aminek következtében el kezdenek fakulni, ami a termés minőségét jelentősen ronthatja. A korai virágzású gyümölcsfákra – a cseresznyére, az őszi barackra és a meggyre – is rossz hatással lehet a meleg, hiszen az említett fákon már duzzadnak a rügyek, és ha azokat egy -15 Celsius fokos hideg éri, akkor súlyosan sérülhetnek.

A szőlő esetében egyelőre nem annyira aggasztó a helyzet, ugyanis most van a szőlőnek a nyugalmi állapota, és egy kedvező őszt tudhatunk magunk mögött. A vesszők szépen beértek, a metszéseket folyamatosan végzik a szőlősökben, így nincs még baj – mondta Gombos Sándor.

Amennyiben megindul a nedvkeringés, nedvességgel megtelnek a rügyek, amelyek fagyérzékenyebbek, és ezt az enyhe időjárást egy hirtelen jött fagy követi, akkor az már a szőlőre is veszélyt jelenthet. A legveszélyesebbek ilyen szempontból a februári és márciusi fagyok.”

– hangsúlyozta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei elnöke.

Ha marad tehát a jelenlegi időjárás, ezt pedig egy hirtelen jött lehűlés követi majd az súlyos károkat okozhat a mezőgazdászoknak, a fogyasztók pedig drágulásra számíthatnak, még akkor is, hogyha csak néhány napra köszönt be az igazi zord tél.

Addig is marad a remény, hogy az időjárás kegyes lesz hozzánk és megfizethető áron, kiváló minőségű zöldségeket, gyümölcsöket és borokat fogyaszthatunk majd.

Ezeket olvasta már?