Bővültek a családi adókedvezmények

2018. 01. 11., csütörtök, 19:28

A 2018-as év családpolitikai változásairól tartott csütörtökön sajtótájékoztatót Gelencsér Attila. Kaposvár és környéke országgyűlési képviselője egyebek mellett arról beszélt, hogy a két gyermekes családok adókedvezményének bővülése 2000 családot érint a városban.

Idén gyermekenként havi 15 ezer forintról 17 ezer 500 forintra emelkedik  az igénybe vehető adókedvezmény, a fiatalok családalapítását pedig  a diplomás gyed jogosultsági idejének egyről két évre emelésével, illetve a folyósított összeg növelésével támogatjuk- mondta képviselő.

Elhangzott: a kormány a GDP 4,7 százalékát fordítja idén támogatások, illetve adókedvezmények formájában a családok támogatására, ez az összeg európai uniós összehasonlításban is kimagaslóan magas érték.

Gelencsér Attila szólt a  CSOK-ról is. A támogatás feltételeinek több mint 200 ezer család felelt meg eddig országosan.

Kaposváron tavaly 118-an igényelték a támogatást. Egy gyerekes család 5,  kétgyerekes 45, háromgyerekes 68 kérelmező volt. 3 év alatt 384 kaposvári család kért CSOK-ot.

A lakás-áfa 27-ről 5 százalékra való csökkentésével kapcsolatban a kormány célja az, hogy minél könnyebben lehessen új lakáshoz jutni, emellett szeretnénk, ha a foglalkoztatást is bővítené, továbbá hozzá tudna járulni a gazdaság egészének növekedéséhez- hangsúlyozta a képviselő.

Fontos és egyre népszerűbb a GYED Extra is, melyet egyre többen igényelnek megyeszerte.

2017- ben havonta 1.600 fő vett igénybe GYED-et Somogy megyében. Ebből a GYED extrát 378-an igényeltek. A hallgatói GYED-re jogosultak száma 14 fő volt.

Országosan idén már az 5-9. osztályokban is bevezették az ingyenes tankönyveket, ami lényegében mindenkinek jár, nem csak az arra rászorultaknak. Az intézkedés hatására a diákok 85 százaléka ingyen juthat majd hozzá a tankönyvekhez- mondta Gelencsér Attila, aki Gáspár András, háromgyerekes családapa otthonába hívta a sajtó képviselőit.

Nagy segítség nekünk, hogy a három gyerek mindegyikének 50 % támogatás jár az étkezésidíjból, és hogy a tankönyveket ingyen kapjuk. Az utóbbival szeptemberben 45-50 ezer forintot spórol meg a család- mondta a házigazda, Gáspár András. 

Ezeket olvasta már?