Egyre több az influenzás beteg Kaposváron

2018. 02. 06., kedd, 17:17

Az utóbbi időszakban lépten-nyomon tüsszögő, köhögő, náthás, torokfájós emberekbe lehet botlani Kaposváron, ami nem is csoda, hiszen az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt a felsőlégúti panaszokkal orvoshoz fordulók száma.

A betegszám már elérte a járványküszöböt megyénkben is, az pedig csak sovány vigasz lehet, hogy a mostani influenzajárványért 90 százalékban a B-típusú vírus a felelős, ami kisebb betegszámot és szövődményt eredményez. Tavaly az A-típusú vírus idején háromszor annyian lettek betegek, mint idén – tudtuk meg a Somogy Megyei Kormányhivatal  Népegészségügyi Főosztályától.

Megyénkben az influenza figyelőszolgálat 5. heti adatai alapján a járvány intenzitása fokozódott az elmúlt napokban. Megyénk területe a járványban azonban nem egyformán érintett. A Kaposvári Járás területén a járványküszöb fölött van, és majdnem a kétszeresére nőtt az előfordulás. A Siófoki Járásban a járványküszöb fölé emelkedett, de a Marcali Járás területén még a járványküszöb alatt maradt a megbetegedések száma. A Nagyatádi Járás Népegészségügyi Osztályának területén a morbiditás még mindig meghaladja a közepes aktivitás szintjét, de az előző héthez képest csökkent a betegek száma.

A korcsoportos morbiditás a kisiskolás 6-9 éves korosztályban volt a legmagasabb, de a 3-5 évesek és a 10-14 évesek között is magasabb a megbetegedések száma, mint a többi korcsoportban.

A leghatékonyabb megelőzés  továbbra is a védőoltás, és bár az influenza járvány már elkezdődött, még mindig nem késő kérni a háziorvostól. Fontos a védőoltás a krónikus betegeknek, a 60 éven felülieknek, várandósoknak, mert körükben akár súlyos szövődményekkel is járhat a megbetegedés. A fertőződés esélye csökkenthető, ha járványos időszakban kerüljük a zsúfolt, zárt helyeket, a tömeget. A gyakori kézmosás jelentősen csökkenti nemcsak az influenzával, hanem az egyéb kórokozókkal való fertőződés veszélyét is. Ha valaki rosszul érzi magát és lázas, ne menjen közösségbe, maradjon otthon.

Ezeket olvasta már?