Ideje megújítani a horgászengedélyeket

2018. 02. 06., kedd, 19:10

Az idei tél igen enyhére sikeredett, ami sok szempontból kedvező a szabadtéri sportok kedvelőinek, köztük a horgászoknak is, azonban érdemes egy pillantást vetni a papírjainkra, mielőtt megragadjuk a botot.

A horgászati engedély megújításáról, a téli horgászatról és az orvhalászatról kérdeztük Kozári Miklóst, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnökét.

– A területi engedélyek és az állami jegy érvényessége mindig az előző évet követő első hónapban jár le, azaz január 31-én jártak le. A fogási napló leadásának határidejére van még egy hónap türelmi idő, de február végére azt is le kell adni – mondta Kozári Miklós.

– Miben más a halak viselkedése télen?

– Elsősorban a hőmérséklet befolyásolja őket. Ez a halaknál biológiai szempontjából fontos, mert kevesebbet táplálkoznak, kivéve a ragadozó halakat, amiknek ilyenkor már normális életciklusuk, bioritmusuk van, és készülnek az ívásra is. Mostanára már megdőlt az a tévhit is, hogy az úgynevezett „békés halak” nem esznek, mivel még ilyenkor is táplálkoznak a jég alatt, így őket is meg lehet fogni ilyenkor, például a pontyot és a keszeget.

– Mekkora problémát jelent az orvhalászat?

– Magyarországon rengetegen horgásznak, több mint 420 ezer horgászunk van, ami az ország legnagyobb civil szervezeteként létezik, ebből adódóan a Desedán is sokan vagyunk. Egyre javulnak a körülmények, egyre jobban meg lehet közelíteni a tavat, egyre több és nagyobb halakat lehet fogni, emiatt néha elcsábulnak az emberek, de a teljes létszámhoz viszonyítva maximum 1-2 %-ot tesz ki az orvhalászok száma. Persze a halőrzésnek az a feladata, hogy ez a szám lehető legkevesebb legyen. Azt is szokták mondani, hogy a legjobb őrzés egy jó telepítés, éppen ezért nem engedjük ellopni a horgászok pénzén vett halakat.

Ezeket olvasta már?