Több milliárdos fejlesztés a METYX-nél

2018. 02. 07., szerda, 13:49

Több mint 3,2 milliárd forint (10.400.230 euró) volumenű, 182 új munkahelyet teremtő, kapacitásbővítő beruházását valósít meg a kaposvári METYX Hungary Kft. A fejlesztéshez 902 és fél millió forint vissza nem térítendő állami támogatást ad a kormány.

A hírt szerdán jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Gelencsér Attila, Kaposvár országgyűlési képviselője Budapesten.

A török cég 2013-ban, a Nabi bezárását követően érkezett Kaposvárra. A budapesti bejelentésen a várost képviselő Borhi Zsombor alpolgármester lapunknak elmondta:

Szita Károly polgármester olyan befektetőt keresett, aki vállalta, hogy munkaerő tekintetében az egykori buszgyár szakképzett dolgozóira is számít, tovább foglalkoztatva őket.

Ugur Üstünel, a műszaki textíliákat, kompozit műanyagot gyártó Metyx vezetője akkor bejelentette: Kaposváron tervezi kialakítani cége európai központját, folyamatosan bővítve mind a kapacitást, mind pedig a dolgozói létszámot, támaszkodva a helyi szakképzett munkaerőre.

A fejlesztés révén hatezer négyzetméterrel bővül a gyártóterület és négy új gyártósor áll szolgálatba. A Metyx magas hatékonyságú, műszaki textiltermékek gyártásával foglalkozik. Elsősorban szélerőművekhez, illetve gépjárművekhez gyártanak alkatrészeket. Termékeik között szerepelnek például többtengelyes erősítők, szénerősítők, RTM erősítők, fonott erősítők és vákuumcsomagolók.

A sajtótájékoztatón Gelencsér Attila elmondta:

egy olyan régióba érkezik a pénz, ahol az ipari kultúra hagyományosan elmaradott volt, sokáig nem tudott megtelepedni. Az itt élőknek ezért nagyon sokat jelentett és jelent ma is az ipar meghonosodása.

Erősödik a magyar, és benne a kaposvári gazdaság. Nő a helyi cégek árbevétele, jövedelemtermelő képessége, foglalkoztatottsági adatai, beruházási kedve és társadalmi szerepvállalása. A Kaposvári Vállalkozói Klub alapítója és elnökeként hetente ellátogatok egy helyi vállalkozáshoz, ahol a cégvezetők többsége új beruházásokról, fejlesztési tervekről beszél, foglakoztatásbővítésben gondolkodik- mondta Kaposvár országgyűlési képviselője.

Gelencsér Attila hangsúlyozta: 13 milliárd forint érkezett Kaposvárra a GINOP keretében, melyet tovább bővített nagyberuházási támogatás.

Szijjártó Péter egyebek mellett arról beszélt, hogy török vállalat beruházásáról ritkán tudnak Magyarországon beszámolni. Jellemzően amerikai, német, kínai beruházásokról adhatnak számot.

A magyar-török gazdasági együttműködés azonban kiválóan alkalmazkodik a magyar gazdasági stratégiához: magas technológiai színvonalú és magas hozzáadott értéket képviselő termékeket állítanak elő a kaposvári METYX Hungary Kft- nél, ahol folyamatos a kutatásfejlesztés és innováció is- mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Ezeket látta már?