Virágok nyílnak a talpunk alatt

2018. 02. 07., szerda, 17:29

Ugyan nincsen ezer ágra tűző napsütés, de ez a kicsit hűvös, esős időjárás az igazán ideális túraidő. Városunkat gyönyörű erdők és tavak veszik körül, ahol már ilyenkor is elkezdtek előbújni a szebbnél szebb vadvirágok. A hóvirágot mindenki ismeri, de milyen virágok bukkanhatnak még fel körülöttünk?

Szegvári Zoltán a Duna Dráva Nemzeti Park somogyi tájegységvezetője megkeresésünkre elmondta milyen sokféle virág nyílik a talpunk alatt, és, hogy ezek közül melyek védettek.

- A szártalan kankalin már virágzik, akárcsak a hóvirág és a májvirág. A cserjék közül a leglátványosabb és legszebb már most nyíló faj a farkasboroszlán, de bogláros szellőrózsát is láttunk már kivirágozva. Igaz ezek mind egy kicsit korábban kezdtek el megjelenni az enyhe idő miatt. Most igazából még csak a bimbóikat kellene bontaniuk, de ezzel szemben már teljesen kivirágoztak – tájékoztatott a szakember.

Az említett növények mind védettek, értéküket a természetvédelmi törvény védett fajok mellékletében határozták meg. A pénzbeli büntetés változó, de kétezer és tízezer forint közti árintervallumban mozognak a felsorolt növények.

- tette hozzá Szegvári Zoltán. 

Ezeket olvasta már?