Neszményi: nem szűnnek meg a kistelepülések önkormányzatai

2018. 02. 08., csütörtök, 20:35

Cáfolta a polgármesteri hivatalok megszüntetését és a helyi önrendelkezési jogok drasztikus csorbítását a kistelepüléseken Neszményi Zsolt csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Somogy Megyei Kormányhivatal vezetője egyebek mellett arról beszélt, hogy semmi alapja nincs az ellenzék rémhírterjesztésének.

- A választások után, amennyiben ismét a Fidesz-KDNP alakít kormányt, továbbra is megmaradnak az 500 fő alatti településeken is az önkormányzatok - hangsúlyozta a kormánymegbízott.

- Az állam az önkormányzatokkal kapcsolatos feladatok átcsoportosítását befejezte, további átalakítást nem tervez. Somogyban 57 közös önkormányzati és 10 önálló hivatal van. Az önkormányzatok adósságát több lépcsőben konszolidálták. Az 500 fő alatti települések 514, 4 milliárd forint adósságát vállalta át az állam - mondta Neszményi Zsolt.

- Somogyban a 246 település közül 111-ben ötszáz fő alatti a lakosság, a somogyiak 45 százaléka él ilyen településen. A polgármesterek jövedelmének rendezése megtörtént, tiszteletdíjukat, illetve főállás esetén a bérüket száz százalékkal megemelték, így az az 500 fő lakosú településeken 300 ezer forint fizetést kapnak a polgármesterek.  

Neszményi Zsolt a Czeglédy Csaba ügyről is beszélt csütörtökön:

- A három milliárd forintos költségvetési csalás áldozati között somogyiak is vannak. Két károsult jelentkezett eddig a megyéből. Várjuk a további károsultak jelentkezést, személyesen, vagy levélben a kormányhivatalokban. A február 28-ai határidő azonban jogvesztő, utána már nem tudunk kérelmeket befogadni - hangsúlyozta a kormánymegbízott.

Ezeket olvasta már?